Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ostaće krajem nedelje bez rukovodstva zbog propasti pregovora diplomatskih predstavnika zemalja članica o produženju mandata čelnika OEBS koje je obično rutinsko, pišu međunarodni mediji.

Ambasadori, predstavnici 57 zemalja članica, 13. jula se nisu dogovorili da produže mandat četiri najviša zvaničnika, te bi njihovi naslednici trebalo da budu izabrani tek u decembru, na ministarskom sastanku, ali pitanje je šta će do tada biti s OEBS koji ne uspeva ni da donese svoj budžet.

Najviši izvršni zvaničnik OEBS, generalni sekretar Tomas Greminger, trebalo bi da tu funkciju u Beču napusti 18. jula, zajedno sa Ingibjorg Solrun Gisladotir koja u Varšavi rukovodi Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). U subotu 18. jula odlaze i Harlem Dezir, predstavnik OEBS za slobodu medija, i Lamberto Zanijer, visoki komesar OEBS za nacionalne manjine.

Diplomatska blokada izazvana je time što su se najpre Azerbejdžan i Tadžikistan usprotivili produžavanju mandata Francuza Dezira koji je više puta kritikovao te dve držaave zbog lošeg stanja njihovih medija.

Potom su se Tadžikistan i Turska usprotivili odobravanju produženja mandata Islanđanki Gisladotir čija kancelarija u Varšavi nadzire i ocenjuje izbore u članicama OEBS, njih 57, iz Evrope, centralne Azije i Severne Amerike.

Nije prošao ni predlog za privremeno rešenje: da funkcioneri OEBS kojima ističe mandat, ostanu na svojim mestima do decembra, kada je sledeći sastanak ministara spoljnih poslova u Tirani.

"OEBS je u institucionalnoj krizi", upozorilo je u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske.

Dok će Sekretarijat OEBS u Beču i ODIHR u Varšavi narednih meseci umesto odlazećih šefova verovatno privremeno voditi neki drugi zvaničnici OEBS iz tih službi, rad predstavnika za slobodu medija i za manjine po pravilima OEBS ne mogu da u potpunosti preuzmu njihovi timovi.

"Mada ništa neće sasvim stati, ovo će definitivno oslabiti organizaciju", rekao je nemačkoj novinskoj agenciji DPA jedan diplomata, zahtevajući anonimnost. "Ovo je veliki haos", dodao je on.

Sajt Monitor bezbednosti i ljudskih prava (SHRM), koji razmatra pitanja relevantna za OEBS, piše da je ta međunarodna organizacija u "krizi liderstva" jer su "jednim potezom obezglavljene sve tri institucije OEBS, kao i njegov Sekretarijat".

To je produžetak slabosti uočene na neuspešnom decembarskom sastanku Saveta ministara OEBS u Bratislavi i dugotrajne a nezavršene rasprave o donošenju ovogodišnjeg budžeta, te je sada, uz mukotrpan proces imenovanja visokih zvaničnika, "OEBS potonuo u duboku krizu", piše sajt SHRM.

Očekivanja o produženju mandata najviših zvaničnika OEBS su se zasnivala na dogovoru na sastanku pod austrijskim predsedavanjem 2017. godine, iako je potom bilo "mrgođenja, nezadovoljstva i glasina, a ipak nije izgledalo da je za sva četiri šefa izvršnih struktura kraj bio blizu".

Sajt SHRM piše da se rezerve najpre Azerbejdžana prema predstavniku za slobodu medija, a zatim gunđanje Tadžikistana i Turske na šeficu ODIHR, "nisu toliko odnosili na te institucije, koliko na ljude koji ih vode".

Potom su, početkom ove nedelje, druge države, uključujući Jermeniju, Francusku, Kanadu, Island i Norvešku, odustale od podrške obnavljanju trogodišnjih mandata generalnog sekretara i visokog komesara.

Posledica je, piše SHRM, da će "umesto da rade zajedno na pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su unapređenje povezanosti i saradnje tokom pandemije KOVID-19, države OEBS provesti narednih šest meseci (do sastanka Ministarskog saveta u Tirani) tražeći četiri nova izvršna šefa".

Uz to, umesto da ima tri institucije i generalnog sekretara koji će je podržati, Albanija će morati da sama podnese još veći teret u drugoj polovini svog ionako izazovnog jednogodišnjeg predsedavanja OEBS, a Švedska, kao predsedavajuća 2021. godine, moraće da uloži mnogo truda u smirivanje krize, a ne u važnu agendu OEBS, piše SHRM.

U članku se kaže da "ova kriza pokazuje da neke zemlje imaju problema sa svojim obavezama i institucijama OEBS", te se "postavlja pitanje koliko dugo OEBS može da traje s tom grupom zemalja ili sa svojim sadašnjim ustrojstvom".

"One zemlje koje se zalažu za efikasni multilateralni rad, trebalo bi da imaju poseban interes da spreče umiranje OEBS od hiljadu uboda", piše u članku.

Iako bi "neki optimista rekao da će situacija sada postati toliko loša da će morati da se uvedu velike reforme", sajt SHRM navodi da su "mnogobrojne države kritikovale čak i skromne promene koje je predložio odlazeći generalni sekretar Tomas Greminger".

"Oni koji vole da ruše su imali svoj trenutak. Sada je vreme za one koji žele da održe jedinstvene institucije i instrumente OEBS, koji veruju u OEBS i one koji žele da kroz njegove institucije doprinesu izgradnji bezbednosti i saradnje u Evropi", piše u članku.

"Zemlje koje još brinu o OEBS moraju da glasnije progovore. Ta organizacija dalje ne može ovako", piše na kraju članka na sajtu SHRM, koji je potpisao Valter Kemp, viši savetnik Inicijative za bezbednosnu saradnju koja sarađuje sa OEBS.

Izvor: Beta

Foto: Beta