Najavom slanja turskih brodova za traženje nafte i gasa u spornom području istočnog Sredozemlja, napetost između Ankare i Atine je porasla. Turska ignoriše pozive država EU da to ne radi i demantovala je 22. jula da su njeni brodovi povredili grčke vode.

Oružane snage Grčke su u stanju pripravnosti, objavljeno je u Atini.

Ratna mornatica Grčke je izdala hitno obaveštenje (Navteks) kojim je poništila istovetnu tursku najavu slanja istraživačkog turskog broda "Oruk Reis" u grčku zonu eksploatacije podmorja, objavili su 22. jula atinski mediji.

Sličan potez učinio je i Kipar, za delove Sredozemlja koji mu pripadaju, a gde je Turska takođe najavila seizmičko istraživanje podmorja.

"Navteksi" grčke Ratne mornarice pozivaju posade svih brodova da "ignorišu ilegalno tursko obaveštenje" jer ga je "objavila neovlašćena (turska) stanica i odnosi se na ilegalne aktivnosti u grčkom području".

Grčka ukazuje da samo njena pomorska baza koji koriste i SAD i NATO, u Iraklionu, na Kritu, ima ovlašćenje da objavljuje "Navteks" ta oblasti na koje pretenduje Turska.

Turska je uzvratila recipročno: da su nove, grčke i kiparske "Navtekse" objavile stanice koje su "neovlašćene za određeni region" gde bi Turska da traga za gasom i naftom.

Sve je počelo kada su turske vlasti saopštile 21. jula da će istraživački brod "Oruk Rejs" i dva pomoćna tragati za naftom i gasom do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo.

"Turska je povećala agresivnost prema Grčkoj, Kipru i Evropskoj uniji u celini," rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis, preneo je AP.

Iako saveznice u NATO, Grčka i Turska su u sukobu oko prava na eksploataciju gasa i nafte u regionu.

EU i SAD sve oštrije kritikuju Ankaru zbog namere da proširi istraživanje na područja koja Atina smatra svojim.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji je 21. jula posetio Atinu, pozvao je Tursku da izbegne "provokativne akcije" i da se uključi u pregovore sa EU.

"Imamo vrlo jasan stav: međunarodno pravo mora da se poštuje. Zato napredak u odnosima s Turskom može da se postigne samo ako Ankara izbegava provokacije na istočnom Mediteranu", izjavio je Mas posle razgovora u Atini sa  grčkim kolegom Nikosom Dendijasom. "Tursko bušenje kod Kipra mora prestati", istakao je on.

Turska je optužila Grčku da pokušava da joj uskrati korist od nafte i gasa u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, tvrdeći da granice područja za komercijalnu eksploataciju treba "ravnopravno" računati od linije kopnenih obala Grčke i Turske, a ne od linije koju čine grčka ostrva. Atina to odbacuje kao očigledno kršenje međunarodnog prava.

"Pozivamo Tursku da zaustavi te nelegalne aktivnosti kojima krši naša suverena prava i potkopava mir i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, preneo je AFP.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji je pre nedelju dana u Ankari razgovarao sa turskim ministrima, istakao je potrebu da se kroz dijalog smanje tenzije u regionu, podseča EURACTIV.com.

Turska je 22. jula odbacila optužbe Grčke da je povredila njene vode i navela da će nastaviti da brani svoja legitimna prava i interese u regionu.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Ankara takođe ponovo poziva na dijalog kako bi se rešio sukob između dve članice NATO, prenosi AP.

Istovremeno Grčka vrši pritisak na druge članice EU da spreme sankcije protiv Turske ako nastavi sa svojim planovima istraživanja nafte i gasa.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP