Evropska unija i Velika Britanija ponovo nisu uspele da postignu dogovor o osnovnim principima sporazuma koji će važiti nakon što ta zemlja konačno napusti blok, a pregovarači su naveli da postoji objektivan rizik da se to ni ne dogodi.

To povećava zabrinutost od dugoročnih ekonomskih posledica ukoliko se sporazum ne postigne pre kraja godine, piše novinska agencija AP.

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je dogovor "u ovom trenutku malo verovatan i da  Britanija nije spremna da se pomeri sa mrtve tačke" po pitanju ribolova i pravila konkurencije nakon Bregzita, piše BBC.

"Svojim trenutnim odbijanjem da se obaveže na uslove otvorene i fer konkurencije i izbalansiranog sporazuma o ribarstvu, Britanija u ovom trenutku čini trgovinski sporazum malo verovatnim", rekao je on novinarima nakon sastanka u Londonu 24. jula.

Dodao je da će sporazum morati da bude usvojen najkasnije do oktobra, kako bi mogao da bude ratifikovan pre nego što se trenutni prelazni period nakon Bregzita završi u decembru.

Pregovarač Britanije Dejvid Frost takođe je naveo ribolov i konkurenciju kao oblasti u kojima i dalje postoje značajne razlike.

"Značajan jaz ostaje u najtežim oblastima, a to su konkurencija i ribarstvo. Uvek smo bili jasni da naši principi u tim oblastima nisu jednostavni pregovarački stavovi već očekivanje da u realnosti na kraju prelaznog perioda budemo potpuno nezavisna zemlja", rekao je Frost, prenosi AP.

On je dodao da je sporazum moguć, ako EU promeni stavove sa kojima nastupa u pregovorima.

Velika Britanija je zvanično istupila iz članstva u EU 31. januara i trenutno pregovara s Briselom o budućim trgovinskim vezama koje će nastupiti posle prelaznog perioda koji je dat Londonu do kraja godine.

Uprkos manjku vremena, London odbija da produži taj prelazni period od godinu dana tokom kojeg se u Velikoj Britaniji i dalje primenjuju evropski propisi.

Dve strane pokušavaju da postignu novi trgovinski sporazum kako bi izbegli carine i druge restrikcije između Velike Britanije i EU, što bi bio scenario "bez dogovora".

Velika Britanija traži sporazum o slobodnoj trgovini sličan onom koji je EU pregovarala sa Kanadom i da povrati kontrolu nad ribolovom u svojim vodama što je već 40 godina pod kontrolom EU.

Barnije tvrdi da je potpuno isključivanje EU iz te oblasti "potpuno neprihvatljivo".

Zbog pandemije korona virusa ovo je drugi put da pregovarači razgovaraju lično, nakon što su se u junu obe strane složile da "intenziviraju" pregovore.

Naredna runda zvaničnih pregovora zakazana je za sredinu avgusta u Briselu.

Izvor: Beta

Foto: Freeimages.com