Savet EU imenovao je tužioce Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) koji će se sa šeficom službe Laurom Kodrutom Kovesi baviti istragama, gonjenjem i privođenjem pravdi onih koji čine krivična dela protiv EU budžeta.

Postavljeno je njih 22 od kojih 14 na mandat od šest godina koji ne može da se obnovi a ostali na tri godine.

Evropski tužioci sa trogodišnjim mandatom koji se ne može obnoviti određeni su žrebom.

Svaka članica EU koja je ušla u EPPO nominovala je kandidate za tu službu - ljude koji rade u tužilaštvima ili pravosuđu čija nezavisnost se ne može dovesti u pitanje, koji imaju potrebne kvalifikacije, kao i iskustvo u nacionalnim pravnim sistemima u vođenju finansijskih istraga i međunarodnoj saradnji u krivičnim pitanjima.  

Nakon razmatranja kandidatura, Savet je izabrao po jednog evropskog tužioca iz svake zemlje koja učestvuje u EPPO, saopštio je Savet.

Zadatak EPPO biće borba protiv kriminala uperenog na finansijske interese EU, poput prevara, korupcije, izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost iznad deset miliona evra.

Savet i Evropski parlament su 2019. imenovali Lauru Kovesi za prvu glavnu tužiteljku EU.

Kovesi je bila prva žena glavni tužilac u Rumuniji i najmlađi glavni tužilac. Dok je vodila rumunsku antikorupcijsku agenciju, zbog korupcije je istražen i optužen veliki broj visoko rangiranih zvaničnika.

U EPPO učestvuju 22 članice EU - Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Slovačka i Španija.

Očekuje se da to nezavisno telo EU počne da radi krajem 2020. a sedište će mu biti u Luksemburgu.

Izvor: EURACTIVrs

Foto: European Council