Evropska unija je uvela sankcije za šest pojedinaca i tri entiteta iz Rusije, Kine i Severne Koreje za koje se sumnja da su odgovorni ili umešani u više organizovanih sajber napada. To je prvi put da je EU odredila sankcije zbog sajber kriminala.

"Savet (EU) odlučio je 30. jula da uvede restriktivne mere prema šest osoba i tri entiteta odgovornih za razne sajber napade ili koji su učestvovali u tim napadima," navodi se u saopštenju.

Sankcije su uvedene za Glavni centar za specijalne tehnologije vojne obaveštajne službe Rusije (GRU), jednu kinesku firmu, jednu severnokorejsku firmu, četiri ruska državljana i dva kineska, navodi se u tekstu objavljenom u Službenom listu EU.

Sankcije podrazumevaju zabranu ulaska na teritoriju Unije i zamrzavanje imovine. Takođe se zabranjuje da se direktno ili indirektno obezbeđuju sredstva navedenim pojedincima, entitetima ili telima.

Kako se precizira u tekstu odluke, te mere su uvedene zbog pokušaja sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i napada poznatih kao "WannaCry", "NotPetya" i "Operation Cloud Hopper".

Ruska služba je optužena da je u junu 2017. izvela dva sajber napada na nekoliko kompanija u Evropi, što je rezultiralo ogromnim finansijskim gubicima, kao i dva sajber napada na ukrajinsku električnu mrežu 2015. i 2016.

Sankcije su uvedene i za četiri pripadnika ruske vojne obaveštajne službe zbog navodnog učešća u pokušaju sajber napada na OPCW u Holandiji aprilu 2018.

Severnokorejska kompanija Čosun ekspo (Ćosun Expo) je optužena da je podržala grupu Lazarus, koja se smatra odgovornom za seriju velikih sajber napada širom sveta, kao i za napad na holivudski filmski studio Soni pikčers 2014. u pokušaju da spreči objavljivanje satiričnog filma o lideru Severne Koreje Kim Džong Unu.

Na meti sankcija našli su se i kineska firma Hajtaj tehnolodži divelopment (Haitai Tećnology Development) i dva kineska državljanina, zbog sumnje da su umešani u napade poznate kao "Operation Cloud Hopper", čiji je cilj bio krađa komercijalno osetljivih podataka.

Sankcije su jedna od opcija koje predviđa pravni okvir za zajedničko delovanje EU u cilju sprečavanja i reagovanja na sajber napade usmerene na Uniju i njene članice, a ovo je prvi put da je EU iskoristila to sredstvo.

Borel: EU štiti bezbednost i stabilnost u sajber prostoru

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da te mere odražavaju volju EU i njenih država članica da "zaštite integritet, bezbednost, socijalnu dobrobit i prosperitet naših slobodnih i demokratskih društava, kao i poredak zasnovan na pravilima i dobrom funkcionisanju međunarodnih organizacija".

Borel je rekao da je takvo "zlonamerno ponašanje" u sajber prostoru neprihvatljivo jer ugrožava međunarodnu bezbednost i stabilnost i koristi koje pruža internet.

"Snažno se zalažemo za globalan, otvoren, stabilan, miroljubiv i bezbedan sajber prostor u kojem se u potpunosti poštuju ljudska prava i osnovne slobode i vladavina prava, podržavajući ubzanje društvenog, političkog i ekonomskog razvoja", navedeno je u saoštenju Borela.

Dodao je da će EU nastaviti da radi na unapređenju međunarodne bezbednosti i stabilnosti u sajber prostoru i na podizanju svesti o sajber pretnjama i zlonamernim sajber aktivnostima.

Izvor: Savet EU/EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com