Ekonomija 19 članica zone evra pala je za 12,1% u periodu april-jun u odnosu na prvi kvartal 2020, što je rekordan pad, a kao posledica zatvaranja radi sprečavanja širenja korona virusa. Zatvaranje je zatvorilo i biznis i sputalo potrošačku tražnju. Pad ekonomskih aktivnosti u 27 članica EU istovremeno je bio 11,9%.

Ekonomisti kažu da je najgore prošlo, s obzirom da su mnoga ograničenja ublažena, ali da će za oporavak biti potrebno više vremena i da će biti podložan novim talasima epidemije.

Španija, koja je, uz Italiju, teško pogođena epidemijom korona virusa, najteže je pogođena i ekonomski, sa padom od 18,5%, što se najviše osetilo u turizmu, prenosi AP.

Veliki pad beleže i Francuska (13,8%), Italija (12,4%) i Portugalija (14,1%) a najmanji pad je imala Litvanija, od 5,1%, pokazuju podaci koje je 31. jula objavio Eurostat.

Pad u prvom ovogodišnjem kvartalu je najveći pad od 1995, od kada se beleži ekonomska aktivnost zone evra.

Evropske vlade pokušavaju da povrate svoje ekonomije velikim paketima finansijske pomoći na nacionalnim nivoima i na nivou Evropske unije.

Lideri EU ispregovarali su paket za ekonomski oporavak od 750 milijardi evra koji treba da pomogne članicama da se povrate iz recesije izazvane pandemijom korona virusa.

Nacionalne vlade poslodavcima pomažu povoljnijim kreditima i programima za plate za krizni period.

Evropska centralna banka ubaciće 1,35 hijada milijardi evra novoštampanog novca kupovinom obveznica, što će pomoći da se smanje troškovi zaduživanja.

Mere podrške pomogle su da se obuzda rast nezaposlenosti i u junu je stopa nezaposlenosti povećana na 7,8% sa 7,7% u maju.

Ekonomisti navode da je ekonomski pad bio koncentrisan na april i maj, kada su restriktivne mere bile najstrože.

Ipak, kako se navodi, oporavak će biti dug i neizvestan, pri ćemu se povratak na nivo pre virusa ne očekuje pre 2022, možda i kasnije.

Za treći kvartal 2020. neki ekonomisti prognoziraju više stope rasta "ali nedovoljne da pokriju štetu". Drugi ocenjuju da je sav rast BDP iz perioda 2010-2019. izbrisan za samo pet meseci.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com