Bivši španski kralj Huan Karlos Prvi odseliće se iz Španije u drugu, za sada nepoznatu zemlju, zbog finansijskog skandala u čijem je središtu. Pojedini španski mediji spekulišu da se bivši kralj uputio u Dominikansku Repuliku, dok drugi tvrde da će živeti u nekoj od susednih zemalja.

Na sajtu španske kraljevske porodice 3. avgusta je objavljeno pismo Huana Karlosa njegovom sinu, kralju Felipeu Šestom, u kojem ga obaveštava o "promišljenoj odluci da ode iz Španije tokom ovog perioda".

Huan Karlos je u pismu naveo da je odluku doneo da ne bi otežao položaj svog sina i da mu to nalažu njegova "zaostavština i dostojanstvo".

Ni kraljevska porodica ni vlada nisu otkrili gde je otputovao.

Prema pisanju španskog lista Ej-Bi-Si, Huan Karlos je u nedelju preko Portugala otišao u Dominikansku Republiku. List Vanguardia takođe navodi da se nalazi u toj karipskoj zemlji, ali samo privremeno, prenosi Asošiejted pres.

Dnevnik El Konfidensijal, međutim, navodi da bi mogao da bude u Portugalu, gde je proveo deo svog detinjstva, ili čak u Francuskoj ili Italiji, gde ima porodicu i prijatelje.

Otkako je Vrhovni sud Španije 2020. godine otvorio istragu, španski mediji objavljuju svedočenja iz zasebne istrage u Švajcarskoj, o milionima evra koje je Huanu Karlosu navodno dao pokojni kralj Saudijske Arabije Abdulah.

Huan Karlos je potom navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da sakrije novac od vlasti.

Finansijski skandal, uključujuči istrage u Španiji i Švajcarskoj, španski premijer Pedro Sančes nedavno je ocenio kao "uznemirujuće".

Bivši 82-godišnji kralj smatra se zaslužnim za pomoć Španiji u obnovi demokratije posle smrti višedecenijskog fašističkog diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Međutim, posle gotovo četiri decenije vladavine, Huan Karlos je abdicirao u korist sina 2014. godine, usled skandala koji su obeležili poslednje godine njegove vladavine. Time je izgubio imunitet koji Ustav garantuje šefu države.

Posle medijskih navoda da je kralj Felipe bio označen kao korisnik ofšor računa na kojem je bilo 65 miliona evra od poklona koji je njegov otac dobio od Saudijske Arabije, on se odrekao bilo kakvog nasleđa koje bi mogao da dobije od bivšeg kralja.

Kraljevska porodica je negirala da je kralj Felipe imo saznanja o bilo kakvim navodnim finansijskim neregularnostima svog oca.

Kralj Felipe je saopštio da poštuje odlulku svog oca i ukazao na istorijski značaj njegove vladavine.

Iako je posle odluke bivšeg kralja levičarska partija Ujedinjeni možemo, manjinski partner u koalicionoj vladi, pozvala na ukidanje monarhije, Socijalistička partija koja predvodi vladu nije podržala tu ideju, dajući podršku kralju Felipeu.

Saopštenje bivšeg kralja iznenadilo je većinu Španaca, a mišljenja o njegovom odlasku su podeljena.

"Mislim da je zaista loše što smo ga pustili da ode. Trebalo je da ostane ovde, vrati novac i ode u zatvor, kao i svi Španci koji prekrše zakon", smatra 38-godišnja Sara Fernandes iz Madrida.

Njen sugrađanin, 55-godišnji Mar Verdugo ističe ipak da se bivšem kralju sudi bez ikakvih dokaza. "Kada bude doneta presuda, videćemo da li je postupao dobro ili ne", kaže on.

Advokat bivšeg kralja Havijer Sančes-Hunko Mans saopštio je da ga je Huan Karlos zamolio da jasno stavi do znanja da, čak iako neće biti u Španiji, namerava da sarađuje sa istragom.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP