Nedelje antivladinih protesta u Bugarskoj podrile su podršku javnosti vladi partije desnog centra GERB premijera Bojka Borisova, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja koje je takođe ukazalo na produbljivanje političke fragmentacije usled zabrinutosti zbog korupcije.

Novo istraživanje agencije Alfa risrč pokazalo je da GERB ima podršku 14,5% birača prema 21,7% u decembru. Istovremeno je 46% Bugara neodlučno ili kaže da neće glasati. Takvih je sedam meseci ranije bilo 27,3%.

Hiljade Bugara protestuju od početka jula tražeći ostavku premijera Borisova zbog neuspeha u borbi protiv endemske korupcije. Borisovu je ovo treći premijerski mandat.

Bojko Borisov odbija da ode sa funkcije pre redovnih izbora u martu 2021. i kaže da najsiromašnija članica EU ne može sebi da priušti politički "haos" uoči dolazeće ekonomske krize zbog pandemije korona virusa.

Uprkos protestima, GERB, članica grupe Evropska narodna partija, i dalje drži vodeću poziciju među političkim akterima u Bugarskoj. Slede socijalisti sa padom podrške na 10,4% sa 18,2% u decembru, pokazala je anketa.

Oko 60% Bugara kaže da podržava proteste protiv korupcije ali su podeljeni oko toga da li vlada treba da ode. Oko 40% ispitanika je za prevremene izbore dok 37% misli da vlada Bojka Borisova treba da izgura ceo četvorogodišnji mandat.

"Ljudi podržavaju proteste ali nisu sigurni šta sledi. Za sada ne postoji dominantna politička opcija oko koje bi se konsolidovala jasna većina", rekla je analitičarka Alfa risrča Boriana Dimitrova.

Više od deset godina od ulaska u EU, Bugarska je njena najkorumpiranija članica, prema istraživanju Transparensi internešenela.

Bugarska još nije poslala u zatvor zbog korupcije nekog visokog vladinog službenika.

Nedavno registrovanoj populističkoj i anti-elite partiji Slave Trifonova, voditelja tok šou programa i pevača, raste podrška  i sada je na 10,2%, čime je to treća po popularnosti politička snaga u zemlji.

Demokratska Bugarska, liberalno desničarska i protiv korupcije partija, takođe dobija na popularnosti i sada ima podršku od 6,2%, pokazalo je istraživanje.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP