Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je opoziciju i Rusiju da planiraju nasilne nerede uoči predsedničkih izbora na kojima se kandiduje za šesti mandat. U Belorusiji je 4. avgusta počelo rano glasanje na izborima na kojima je dvojici kandidata zabanjeno učešće, a jedan kandidat je uhapšen.

U televizijskom obraćanju 4. avgusta, 65-godišnji Lukašenko, koji je na čelu te bivše sovjetske republike već 26 godina, osudio je, kako je rekao, pokušaje njegovih protivnika da organizuju "masakr" u Minsku, tvrdeći da njegovi kritičari dobijaju milijarde dolara da izazovu nerede.

"Nećemo vam predati zemlju. Nezavosnost je skupa, ali je vredna toga", rekao je Lukašenko.

Beloruska bezbednosna služba je krajem jula uhapsila 33 ruska "militanta" za koje vlasti tvrde da su sa opozicijom planirali masovne proteste.

Minsk tvrdi da su uhapšeni članovi privatne vojne kompanije Vagner koja promoviše interese Moskve u Siriji, Libiji i Ukrajini, i da je navodno kontroliše bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Lukašenko je izjavio da je dobio infomacije da je druga grupa militanata poslata na jug zemlje i da Moskva treba da prestane da "laže" i da se meša u unutrašnja pitanja Belorusije.

Upozorio je Rusiju da ne pokušava da podstakne tenzije i dodao da bi nestabilnost mogla da se proširi preko granice i zahvati Rusiju.

"Ne pogoršavajte situaciju ili će eksplodirati tako da će se osećati sve do Vladivostoka", rekao je Lukašenko.

Ministarsvo odbrane Belorusije saopštilo je da njegovi oficiri potpuno podržavaju predsednika usred "pokušaja mešanja u unutrašnje poslove". Takođe je najavilo da će početi vežbe u kojima će učestvovati borbeni avioni i odbrambene vazdušne snage i pozvalo vojne rezerviste na vežbe sledeće sedmice.

Zabrana i hapšenje opozicije

Lukašenko, lider sa najdužim predsednikčkim stažom u Evropi, kandidovao se za šesti mandat, a učešće na izborima zabranjeno je dvojici glavnih rivala, Valeriju Cepkalu i Viktoru Babariku, dok je jedan od kandidata uhapšen.

Glavna kandidatkinja opozicije je 37-godišnja Svetlana Tihanovskaja, koja je ušla u izbornu trku umesto supruga, popularnog blogera Sergeja Tihanovskog, uhapšenog po optužbi da je napao policajca.

Širom Belorusije prethodnih dana organizovani su skupovi podrške koji su privukli hiljade pristalica Tihanovskaje, odražavajući nezadovoljstvo Lukašenkovom vladavinom.

Tihanovskaja se udružila sa Veronikom Cepkalo, suprugom Velerija Cepkala, i Marijom Kolješnjikov, koja je vodila izbornu kampanju Babarika.

Lukašenko je u svom obraćanju rekao da te "tri jadne devojke" ne razumeju šta govore niti šta rade.

Rano glasanje na predsedničkim izborima počelo je 4. avgusta, a glavni izborni dan je nedelja, 9. avgust. Pravo glasa ima gotovo sedam miliona građana.

Nezavisni posmatrači tvrde da se na zaposlene u javnom sektoru vrši pritisak da glasaju za Lukašenka tokom ranog glasanja.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju nije priznala nijedne izbore u Belorusiji kao fer i slobodne od 1995. godine. Ove godine neće poslati posmatrače, pošto vlasti nisu poslale poziv na vreme, ali je izrazila zabrinutost zbog zastrašivanja i hapšenja opozicije.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP