Bugarski premijer Bojko Borisov ponudio je ostavku ukoliko će to očuvati njegovu koalicionu vladu do isteka mandata 2021. godine. Borisov je rekao da ne želi da izaziva podele u zemlji, ali da želi stabilnost u teškim mesecima koji predstoje.

Na stranačkoj skupštini u Sofiji 5. avgusta Borisov je rekao da je spreman da napusti vladu u svakom trenutku i da neko drugi preuzme tu funkciju do redovnih izbora sledećeg marta.

Borisov, lider partije GERB, rekao je da će o toj opciji razgovarati s liderima dve nacionalističke stranke koje su mu manjinski partneri u koalicionoj vladi kako bi obezbedio stabilnost zemlje u vreme očekivane ekonomske krize zbog pandemije korona virusa.

On je dodao da se GERB ne plaši privremene vlade, ali da ne veruje predsedniku Rumenu Radevu, koga podržava Socijalistička partija, kao i da ne veruje da će izbori biti pravedni.

Borisov je kazao da njegova partija nikada nije i nikada neće praviti koaliciju sa Pokretom za prava i slobode ni sa Socijalističkom partijom i da su njeni jedini prihvatljivi partneri oni sadašnji - Ujedinjene patriote i Savez demokratskih snaga.

Ostavke Borisova i glavnog državnog tužioca su ključni zahtevi antivladinih protesta koji traju od početka jula.

Hiljade demonstranata blokiraju saobraćaj i postavljaju šatore u nameri da ostanu na ulicama dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Demonstranti optužuju funkcionere na vlasti za veze sa mafijom, ograničavanje slobode govora, odbijanje da se bore protiv korupcije i da reformišu pravosuđe.

Prema istraživanju agencije Alfa risrč podrška GERB-u je opala sa 21,7% u decembru na 14,5% birača. Istovremeno je 46% Bugara neodlučno ili kaže da neće glasati, u odnosu na 27,3% pre sedam meseci.

Oko 60% Bugara kaže da podržava proteste protiv korupcije ali su podeljeni oko toga da li vlada treba da ode. Oko 40% ispitanika je za prevremene izbore dok 37% misli da vlada Bojka Borisova treba da izgura ceo četvorogodišnji mandat.

Borisov je na vlasti od 2009. godine, a ovo mu je treći mandat. Već dva puta je podnosio ostavku - posle protesta 2013. i u januaru 2017. posle poraza kandidata njegove partije na predsedničkim izborima.

Bugarska, najsiromašnija članica EU, često je kritikovana zbog neuspeha u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Prema istraživanju Transparensi internešenela, Bugarska je najkorumpiranija članica EU.

Izvor: BTA/EURACTIV.rs

Foto: European Commission