Velika Britanija mora da bude "realnija i pragmatičnija" u pregovorima o Bregzitu sa EU, rekao je 6. avgusta državni sekretar za evropske poslove u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot u intervjuu za AFP.

Nemački zvaničnik je izrazio razočaranje zbog zastoja u pregovorima o budućim odnosima Britanije i EU, kao i zaprepašćenje što London "kako se čini, ne pokazuje veće interesovanje za razgovore o spoljnim i bezbednosnim pitanjima" sa EU.

Rot je rekao da je "razočaran što se London sve više udaljava od političke deklaracije koja je dogovorena kao pouzdana osnova za pregovore".

"Želeo bih da odgovorni u Londonu budu realniji i pragmatičniji", istakao je Rot i dodao da su Britanci poznati po pragmatizmu.

Britanija je na referendumu 2016. glasala za Bregzit i 31. januara je izašla iz EU posle gotovo pola veka članstva.

Pravila EU važe za London do kraja ove godine i do tada bi trebalo da budu završeni pregovori o budućim odnosima Britanije sa najvećim trgovinskim partnerom.

Međutim, u uslovima pandemije vreme ističe i rastu bojazni da bi Britanija mogla da izađe bez sporazuma o budućim odnosima sa EU.

London je odbacio mogćnost produženja prelaznog perioda posle 31. decembra iako su glavni pregovarači upozorili da sporazuma nema zbog "fundamentalnog jaza" u važnim oblastima kao što su ribolov i pravila konkurencije.

Kancelarka Nemačke, koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU, istakla je da EU mora da se pripremi za mogućnost da pregovori propadnu.

Za tango je potrebno dvoje

Čak i po pitanju bezbednosne politike, gde su se dve strane obavezale da će očuvati blisku saradnju, London u vreme kada su saveznici potrebniji nego ikad ne reaguje, rekao je Rot.

"U geopolitički neugodnom post-korona svetu, dobri i pouzdani partneri sve su značajniji", istakao je nemački zvaničnik.

On je dodao da je bliska saradnja u toj oblasti u interesu obe strane. "Međutim, jasno je da je za tango potrebno dvoje... Mi u ovom trenutku stojimo u mestu", rekao je Rot.

London je zabrinuo Brisel pošto je nagovestio da "institucionalizovani odnosi" u pogledu bezbednosti neće biti neophodni posle Bregzita, s obzirom da je Britanija članica NATO.

Nemačka je inače pregovore o Bregzitu stavila za jedan od prioriteta njenog predsedavanja EU.

Ključno pitanje za Nemačku je i kako oporaviti ekonomiju EU od posledica pandemije korona virusa.

Rot je rekao da Nemačka više nego ikad računa na podršku Francuske, o čemu govori i zajednička inicijativa za ponovno pokretanje ekonomije EU kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ta inicijativa bila je osnova za plan oporavka od 750 milijardi evra usvojen u julu. "Francusko-nemački motor je uvek radio, iako je ponekad malo štucao", rekao je Rot za AFP.

"Da bi Evropa izašla jača iz krize... sada je važno da držimo dobro podmazan motor u punoj brzini i da povezemo sve ostale Evropljane", kazao je nemački zvaničnik.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP