Dugo se nećkao, sada je i sam potvrdio - nemački ministar finansija Olaf Šolc biče kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za kancelara na parlamentarnim izborima 2021. godine.

Šolc je kandidaturu potvrdio danas porukom preko Tvitera. On je naveo da je predsedništvo stranke takvu odluku donelo jednoglasno, na predlog kopredsedavajućih Saskije Esken i Norberta Valter-Borjansa.

Upravo od njih dvoje Šolc je 2019. poražen u utrci za šefa stranke.  Sada je, međutim, izabran da partiju povede u izbornu utakmicu u jesen 2021. godine.

Ta mogućnost činila se izvesnom već nekoliko nedelja, pošto je Šolc kao ministar finansija uspeo da se jače profiliše u javnosti od Esken ili Valter-Borjansa.

Posebno od izbijanja pandemije korona virusa, Šolc je kao ministar finansija u mnogo navrata imao priliku da se u javnosti prikaže kao političar koji rešava krizne situacije. On će tako u izbornoj kampanji moći da se pohvali isplatama pomoći i konjukturnim paketom usvojenim tokom pandemije.

Na evropskom nivou, posredovao je između ministara finansija članica EU priikom osnivanja fonda za obnovu.

Moguću slabu tačku koju bi njegovi politički protivnici mogli da iskoriste predstavlja afera oko minhenske finansijsko-tehnološke kompanije Vajerkard (Wirecard) koja je falsifikovala svoje bilanse i izazvala jedan od najvećih ekonomskih skandala u novijoj nemačkoj istoriji.

Nemačka uprava za kontrolu finansijskog tržišta BAFIN, koja je u nadležnosti Šolcovog ministarstva, skandal nije mogla, ili nije želela da spreči, a političke posledice afere još su nezivesne.

Olaf Šolc je u poruci kojom je potvrdio kandidaturu, poručio da se raduje "uzbudljivoj, poštenoj i uspešnoj izbornoj utakmici" u kojoj će učestvovati kao deo "jakog tima".

Sadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel krajem 2018. godine je saopštila da se 2021. neće kandidovati za novi mandat na čelu vlade, a povukla se i sa mesta predsedavajuće svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kandidat za kancelara CDU i njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) još nije izabran.

Izvor: EURACTIV.de

Foto: Ministarstvo finansija Nemačke