Evropska agencija za infektivne bolesti pozvala je 10. avgusta evropske države da ponovo uvedu određene mere da bi sprečile "realno ponovno širenje" COVID-19 koje se primećuje u Evropi. Generalni direktor SZO takođe je apelovao na vlade i građane da deluju da bi se iskorenio prenos virusa, upozorivši da je potrebno mnogo više novca za borbu protiv pandemije.

U ažuriranoj proceni rizika Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) istakao je elemente koji potvrđuju da sve više raste broj novih slučajeva korona virusa.

Prema statistikama agencije, između 10.000 do 15.000 novih slučajeva zaraze zabeleženo je svakog dana u EU, daleko manje od vrhunca od 30.000 dnevno početkom aprila, ali iznad granice od 5.000 dnevno beležene od sredine maja do sredine jula.

"Iako brojne zemlje sada testiraju pacijente sa lakšim oblikom slučaja, odnosno asimptomatične, što dovodi do povećanja broja registrovanih slučajeva, primećuje se stvarni ponovni rast broja zaraženih u više zemalja vezano za popuštanje mera socijalnog distanciranja", navela je agencija sa sedištem u Stokholmu.

Rizik od rasta COVID-19 je "visok" za te zemlje i "vrlo visok" ako ne uspeju da uvedu ili pojačaju restrikcije, upozorila je agencija.

Agencija navodi da države koje primete porast broja slučajeva zaraze posle ublažavanja restriktivnih mera, treba da planiraju ponovno uvođenje određenih mera, i da slede postupan i održiv dugoročni pristup.

Iako je manji od vrhunca dostignutog u Evropi 9. aprila, broj dnevnih novozaraženih izgleda da je u porastu, navela je agencija.

U dve nedelje pre 2. avgusta većina od 100.000 novih slučajeva zaraze zabeležena je u Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Prema računici Frans presa, u Evropi je do sada zabeleženo više od 3,3 miliona slučajeva COVID-19 i 213.353 umrlih.

SZO poziva vlade da deluju da iskorene prenos zaraze

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je 10. avgusta vlade i građane da učine sve da "iskorene" prenos novog korona virusa od koga je zaraženo više od 20 miliona ljudi, a 750.000 je umrlo.

"Ove nedelje ćemo dostići 20 miliona registrovanih slučajeva COVID-19 i 750.000 umrlih, iza tih statistika je mnogo bola i patnji", rekao je šef SZO na onlajn konferenciji za novinare u Ženevi.

"Mnogi od vas su u žalosti, ovo je težak trenutak za svet. Ali hoću da budem jasan, ima zračaka nade.. nikad nije kasno da se preokrene epidemija, ali za to zvaničnici treba da se mobilizuju da deluju a građani da usvoje nove mere", rekao je on.

Gebrejesus je rekao da je njegova poruka jasna - iskoreniti, iskoreniti, iskoreniti virus. "Ako efikasno iskorenimo virus možemo potpuno bezbedno otvoriti društvo".

Rekao je da su neke zemlje u regionu Mekonga, Novi Zeland, Ruanda i jedan broj ostrvskih zemalja Kariba i Pacifika bile u stanju vrlo brzo da iskorene virus.

Novi Zeland koji je juče prešao granicu od 100 dana bez i jednog novozaraženog virusom smatra se kao svetski primer, rekao je generalni direktor SZO.

Pohvalio je i brzo delovanje nekih evropskih zemalja kao što je Velika Britanija koja je pojačala izolaciju određenih zona na severu Engleske ili Francusku koja je uvela nošenje maski na otvorenom na jako posećenim mestima u Parizu.

Nedovoljno novca za borbu protiv pandemije

Gebrejesus je na konferenciji istakao da će samo za vakcine biti potrebno više od 100 milijardi dolara, a da je SZO do sada prikupila samo 10% tog iznosa.

Istakavši da će naredna tri meseca biti ključna, Gebrejesus je rekao da postoji veliki jaz između ambicija borbe protiv pandemije i dostupnih finansijskih sredstava i da je potrebno povećati investicije.

SZO i njeni partneri su krajem aprila pokrenuli međunarodnu inicijativu nazvanu "ACT Accelerator" kako bi se ubrzali razvoj, proizvodnja i jednak pristup testovima, vakcini i terapiji protiv koronavirusa.

Gebrejesus je dodao da je 100 milijardi dolara samo za vakcine mnogo novca, ali da je to mali iznos u poređenju sa 10 hiljada milijardi koliko su članice Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja do sada dale za ublažavanje posledica pandemije.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: European Commission