Šef nemačke diplomatije Hajko Mas preneo je državnom sekretaru SAD Majku Pompeu izraze "negodovanja" zbog američke pretnje sankcijama u vezi sa gasovodom Severni tok 2. Nemačko-ruski projekat, kojim ruski gas peko Baltika treba da stiže u Nemačku, dugo je trn u oku SAD i izvor tenzija sa Berlinom.

Povod za najnovije tenzije na relaciji Vašington-Berlin bilo je pismo trojice republikanskih senatora u kojem su zapretili sankcijama rukovodstvu i akcionarima teretne i trajektne luke u gradu Zasnic, na baltičkom ostrvu Rigen u Zapadnoj Pomeraniji,  prenela je agencija dpa.

Mas je, prema sopstvenim rečima, u telefonskom razgovoru sa Pompeom izrazio čuđenje zbog pisma senatora, stranačkih kolega predsednika Donalda Trampa.

Senatori Ted Kruz, Tom Koton i Ted Džonson su u prošlonedeljnom pismu operatorima luke zapretili zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine na američkom tlu.

Senatori su poručili da se "rukovodstvo, upravni odbor, zvaničnici, akcionari i zaposleni suočavaju sa drastičnim pravnim i ekonomskim sankcijama" ako ne prestanu da daju robu i pružaju usluge i podršku projektu Severni tok 2.  Projekat su okarakterisali kao "tešku pretnju po energetsku bezbednost Evrope i američke nacionalne inrerese", prenela je agencija AP.

Pismo senatora izazvalo je osudu svih nemačkih partija.

"Spomenuo sam ga (pismo) u razgovoru sa (državnim sekretarom) Majkom Pompeom i izrazio iznenađenje i negodovanje", rekao je Mas 10. avgusta novinarima.

Tramp već godinama kritikuje gasovod između Nemačke i Rusije. On je optužio Nemačku da dopušta da je drugi vojno štite od Rusije, a da istovremeno Moskvi omogućava da ubire ogromne prihode od izvoza prirodnog gasa. Trampu, sa druge strane, prebacuju da želi da spreči izgradnju Severnog toka 2 samo zato da bi Evropljanima mogao da proda više američkog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Američki predsednik uveo je krajem 2019. godine prve sankcije protiv određenih kompanija koje učestvuju u izgradnji Severnog toka 2. Te sankcije su se, međutim, u prvom redu odnosile na švajcarsku kompaniju, vlasnika brodova za polaganje podvodnih cevi. Sada su se prvi put na meti mogućih sankcija našla i nemačka preduzeća.

Tramp je tada odobrio i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda Turski tok, kojim će gas iz Rusije preko Crnog mora stizati u Tursku i dalje prema Balkanu i zemljama južne Evrope.

Ali dok su te sankcije uglavnom uperene protiv preduzeća angažovanih u tehničkom delu projekta,  američki senatori usvojili su akt koji predviđa mnogo sveobuhvatnije i oštrije mere.

Majk Pompeo nedavno je izložio detalje, prema kojima akt predviđa zabranu pristupa američkom finansijskom sistemu, a nemačke kompanije mogle bi da budu kažnjene i zbog najmanjih investicija u projekat gasovoda.

Gasovod Severni tok 2 je pandan gasovoda Severni tok, između ruskog Viborga i nemačkog Grajfsvalda, koji  pušten u rad 2011. godine. Novi gasovod, vredan oko 10 milijardi evra, udvostručiće količine sibirskog gasa koji stiže u Evropu. Severnom toku 2 protive  se i Poljska i Ukrajina, pošto zaobilazi njihovu teritoriju.

Luka Zasnic ima ključnu ulogu u izgradnji Severnog toka 2, čije će dve cevi biti ukupno dugačke 2.406 kilometara. Graditeljima je ostalo da polože samo još 150 kilometara čeličnih cevi, a one su uskladištene upravo u Luci Zasnic. U toj luci usidren je i ruski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski", koji sa ruskim brodom "Fortuna" treba da dovrši radove.

Zasnic se, uz to, nalazi i u izbornoj jedinci nemačke kancelarke Angele Merkel, pa mnogi potez Vašingtona vide i kao rukavicu bačenu u lice kancelarki.

Američki državni sekretar Majk Pompeo 11. avgusta započinje petodnevnu turneju po centralnoj Evropi u okviru koje će posetiti Češku, Austriju, Poljsku i Sloveniju, ali ne i Nemačku.

Istovremeno, Hajko Mas 11. avgusta putuje u jednodnevnu posetu Rusiji.

Izvor: EURACTIV.rs, agencije

Foto: AP