Šef Stejt departmenta, američki državni sekretar Majk Pompeo, položio je na početku svoje evropske turneje u Plzenju na zapadu Češke venac na spomenik Hvala Ameriko, podignut u znak zahvalnosti američkim vojnicima koji su krajem Drugog svetskog rata oslobodili od fašističke okupacije zapadne oblasti Čehoslovačke.

Pompeo je u Plzenju, posle polaganja venca, 11. avgusta sa ministrom spoljnih poslova Češke Tomašom Petšičekom razmotrio pre svega odnose sa Kinom i potrebu da oni budu više nego do sada predmet konsultacije SAD i EU, saradnju SAD i Češke u razvoju novih tehnologija, kao i odnose NATO i Rusije i pretnje koje dolaze demokratijama u Evropi sa istoka.

"Belorusiju smo dotakli vrlo kratko. Pre smo razgovarali o situaciji u Istočnoj Evropi, odnosima NATO i Rusije i riziku za evropske demokratije koje dolaze iz tog pravca. Nismo govorili o reakcijama na razvoj u Belorusiji. To će biti tema za EU", kazao je novinarima nakon razgovora češki ministar Petšiček.

Šef češke diplomatije rekao je da je sa američkim resornim kolegom razgovarao o odnosima SAD i Kine i potrebi koju Češka vidi da Vašington više konsultuje odnose sa Kinom sa EU.

"Želimo da se naše pozicije približavaju, da ustanovimo odnose (sa Kinom) koji će biti od koristi za sve. Pričali smo o pitanju novih tehnologija, ulozi Kine u njihovom razvoju, o pretnjama koje su za to vezane, kao što je zaštita podataka. Govorili smo o potrebi da nou hau (know how) bude na američkoj i evropskoj strani, da postoji konkurencija, a ne da bude jedan dominantni igrač", rekao je Petšiček.

Češki ministar požalio se na problem da ni SAD ni EU ne polazi za rukom da sa Kinom obezbede reciprocitet i isti položaj za evropska i američka preduzeća na kineskom tržištu, kakav kineske kompanije imaju na zapadnim.

Prethodno, Pompeo je pred spomenikom podsetio na sovjetsku invaziju Čehoslovačke 1968. godine i agresiju trupa Varšavskog pakta u nastojanju da uguše reforme kojima je liberalno krilo čehoslovačkih komunista nastojalo da da ljudski lik socijalizmu, a Kremlj je to video kao kontrarevoluciju koju treba ugušiti tenkovima.

Pompeo je naglasio da je Češka danas demokratska i slobodna i da sada može ona da pomaže ostalima.

"Hvala građanima Plzenja i češkom narodu za to što ste podigli ovaj sjajni spomenik. Jedan od natpisa kaže nikada nećemo zaboraviti. I zaista, ovom proslavom održavamo istoriju živom. Pre 75 godina su naši borci predvođeni velikim generalom Patonom odsekli nacističke okove sa zapadne Čehoslovačke", kazao je Pompeo.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček kazao je da zna koliko su žitelji Plzenja bili nesrećni zato što su zbog epidemije virusa korona morali da odlože majsku proslavu 75. godišnjice oslobođenja grada.

"Uveren sam da ćemo se sledeće godine sresti u uobičajenoj masi od desetina hiljada da odamo poštu i kažemo svoje "Hvala Ameriko" za hrabrost, rešenost i žrtve koje si 1945. godine podnela da u Evropi mogu da nastanu mir i bezbednost", kazao je ministar Petšiček.

"Verujem da će Majk Pompeo sa predsednikom Milošom Zemanom i sa predstavnicima Senata parlamenta razmotriti pogled SAD na odnose sa Kinom. Mi kao zemlja članica Evropske unije polazimo od toga da imamo interes da gradimo odnose EU-Kina. Ne želimo da na neki način doprinosimo stvaranju dva bloka, ne želimo povratak ka hladnoratovskom stanju", rekao je pred susret sa Pompeom Petšiček.

Glavni susret tokom trodnevne posete Češkoj, prve stanice na evropskoj turneji, čeka Pompea u sredu kada će razgovarati sa češkim premijerom Andrejom Babišem, dok se na sastanak sa predsednikom Češke Milošem Zemanom gleda kao na kurtoazan.

Pompeo će se obratiti u sredu i senatorima češkog parlamenta a američkog državnog sekretara tu moguće čekaju tokom debate sa senatorima i neprijatna pitanje, recimo zašto američka administracija drugačije tretira pokušaje uticaja Rusije i Kine na američku politiku, ili o negativnom odnosu SAD prema međunarodnim institucijama kao što su UN ili Svetska zdravstvena organizacija.

Pompeo je posetom Pragu počeo petodnevnu turne po zemljama centralne i istočne Evrope, tokom koje će, pored Češke, posetiti i Poljsku, Austriju i Sloveniju.

Najavljeno je da će Pompeo u razgovorima sa evropskim domaćinima pokušati da ih uveri da odustanu od izgradnje mreže 5G po tehnologiji kineskog telekomunikacione kompanije Huavej, koju Vašington smatra pretnjom, a jedna od tema biće i smanjenje energetske zavisnosti tih zemalja od Rusije.

Izvor: Beta

Foto: AP