Predsednik i premijer Češke Miloš Zeman i Andrej Babiš nisu se saglasili sa upozorenjem američkog državnog sekretara Majka Pompea da bi Rusija i Kina mogle da imaju poguban uticaj na demokratiju u Evropi i Češkoj i poručili da se Češka prema Rusiji i Kini ponaša kao članica EU i NATO.

Pompeo je 12. avgusta u Senatu Parlamenta Češke optužio Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svetu, i pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.

"Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i bezbednost preko kampanja dezinformisanja, sajber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i pretnja kineske Komunističke partije i njene ucenjivačke kampanje", kazao je Pompeo u govoru češkim senatorima.

Američki državni sekretar je ocenio da je problem s Kinom kompleksniji nego suparništvo sa Sovjetskim Savezom tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i preti ekonomskim posledicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidelo Pekingu.

"Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope. Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu", kazao je Pompeo.

Pompea je isti dan, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsednik Miloš Zeman, koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, a američka strana je taj sastanak označila kao kurtoazni.

Premijer Babiš rekao je posle sastanka da je Češka "suverena država" i da nema utisak "da bi Rusija ili Kina uticale na njene unutrašnje stvari".

"Predsednik Zeman je kazao da nije ni ruski agent, ni kineski, već da se bori za češke interese, kao i mnogi drugi zvaničnici na svetu, pa i sam Pompeo. Predsednik ima argument kao i ja, da se mi prema Rusiji i Kini ponašamo standardno kao članice EU i NATO, da nema razlike", kazao je premijer Babiš.

Babiš je rekao da ni Zeman kao ni češka vlada ne smatraju da bi trebalo posezati za nekim novim sankcijama ili uzvratnim merama prema te dve zemlje.

Preme njegovim rečima, predsednik Zeman je iskoristio priliku da ponovo pozove da svetske sile, znači i Rusija i Kina, sarađuju u borbi protiv međunarodnog terorizma i kazao Pompeu da je greška povlačenje SAD iz Avganistana.

U parlamentu, češki senatori iskoristili su debatu sa Pompeom da kritikuju SAD i zatraže objašnjenje za povlačenje Vašingtona iz svetskih institucija koje su važne, posebno Svetske zdravstvene organizacije, i to baš sada u vreme pandemije korona virusa.

"Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gde to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je optužbe na račun Svetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i nije reagovala kada se pojavio korona virus koji je kasnije zahvato čitav svet.

Pred sastanak s predsednikom Zemanom, grupa demonstranata razvila je transparente sa porukom da češki predsednik i premijer vode Češku u naručje Rusije i Kine i tako izdaju demokratiju.

"Gospodine Pompeo, Zeman i Babiš iza leđa napuštaju demokratiju i idu ka izdaji zajedno s Rusijom i Kinom", bila je jedna od poruka na transparentima nekoliko desetina demonstranata.

To, međutim šef američke diplomatije nije imao priliku da vidi, jer je neposredno pred dolazak njegove kolone češka policija izgurala demonstrante s prostora pred ulazom u Predsedničku kancelariju u zamku Hradčani u Pragu.

Pompeo je 13. avgusta pre podne iz Praga otputovao u Ljubljanu, zatim putuje u Beč, a evropsku turneju završava 15. avgusta u Poljskoj.

Vlada Slovenije najavila je da će dve strane razgovarati o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, a da su SAD zainteresovane i za saradnju u oblasti energetike i za učešće u eventualnoj izgradnji drugog bloka hrvatsko-slovenačke nuklearne elektrane Krško.

Među najavljenim temama razgovora su i međunarodni odnosi, uključujući i situaciju na Zapadnom Balkanu, a tokom posete biće potpisana zajednička izjava o bezbednosnim pitanjima vezanim za razvoj telekomunikacione 5G mreže.

Izvor: Beta

Foto: AP