Kineska kompanija Huavej (Huawei Technologies) ocenila je da potpisivanje zajedničke izjave Slovenije i SAD o bezbednoj 5G mreži ni na koji način neće doprineti sigurnijim telekomunikacionim mrežama, niti povećati sajber bezbednost zemalja. Suprotno tome, takva neosnovana ograničenja imaće negativan uticaj na proces daljeg 5G razvoja u Sloveniji, saopštila je ta kompanija.

"Verujemo da će potpisivanje zajedničke izjave Slovenije i SAD imati veoma negativan uticaj na dalji tehnološki razvoj zemlje. Ovakve izjave u suprotnosti su sa pristupom Evropske unije po pitanju sajber bezbednosti, i ni na koji način ne povećavaju sajber bezbednost zemlje niti sprečavaju bilo kakav oblik potencijalnog sajber kriminala, čak po našem mišljenju, usporavaju proces implementacije 5G mreže i čine ga skupljim za korisnike" naveo je potpredsednik kompanije Huavej u centralnoj i istočnoj evropsko-nordijskoj regiji Radoslav Kedzia.

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo je tokom posete Sloveniji 13. avgusta sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžetom Logarom potpisao zajedničku izjavu o bezbednosnim uslovima za uspostavljanje tehnologije pete generacije za mobilne mreže.

Zajednička izjava ne navodi Huavej ni Kinu kao izvor potencijalne pretnje, već govori samo o mobilnoj tehnologiji 5G.

"Kompanija Huavej razume pritisak od strane SAD sa kojim se suočavaju slovenačka i druge vlade širom Evrope u vezi sa 5G tehnologijom. Podržavamo Evropsku uniju u nameri da usvoji zajednički pristup, zastupljen širom Evrope, zasnovan na tehnologiji, objektivnim procenama, činjenicama, evidencijama istorije bezbednosti, standardima i stalnim revizijama, ukoliko pođednako važi za sve dobavljače," istakao je Kedzia.

Dodao je da zajedničko primenjivanje 5G sigurnosnih alata može efikasno da obezbedi tehnološki razvoj EU, ukoliko se u celini i efikasno bavi svim potencijalnim rizicima po sajber bezbednost.

Kedzia je rekao da izjava Slovenije i SAD ne objašnjava zašto se fokusira samo na elemente procene dobavljača koji su navedeni i ignoriše mnoge bezbednosne elemente ključne za obezbeđivanje 5G bezbednosti.

"Izjava ne samo da ne identifikuje evidenciju dobavljača o sajber bezbednosti kao posebnom elementu procene, već primetno ne priznaje važnost rigoroznih zahteva za bezbednosnim testiranjem koji su već podržale države članice Evropske unije kao i nezavisne potvrde stručnih organizacija", navodi se u saopštenju.

Zabrinutost izaziva i način na koji će dobavljači biti procenjivani u vezi sa "stranim uticajima", kao i uslovi za "transparentno vlasništvo, partnerstva i strukture korporativnog upravljanja", jer postoji visok rizik da će oni biti primenjivani subjektivno i bez pravednog procesa, saopštio je Huavej, ocenjujući da bi to rezultiralo nepotrebnom i nepravednom diskriminacijom dobavljača, zasnovanom isključivo na njihovoj zemlji porekla.

"Ovakav pristup podstiče pristrasnost prema 5G dobavljačima iz određenih zemalja i u suprotonosti je sa zakonima Evropske unije i propisima Svetske trgovinske organizacije (STO)", navodi se u saopštenju.

Ističući da Huavej poštuje sve zakone i regulative zemalja i regiona u kojima posluje, pružajući proizvode i usluge u skladu sa lokalnim bezbednosnim zahtevima, kompanija je saopštila da je i ranije je nudila slovenačkoj Vladi da potpiše sporazum o nešpijunaži i predlagala sastanke u vezi sa sigurnošću i transparentnošču 5G mreže.

Pompeo: Zaštita privatnosti, prava i sloboda

Američki državni sekretar Majk Pompeo je poželeo dobrodošlicu Sloveniji u "sve veću zajednicu zemalja koje preduzimaju korake da zaštite svoje 5G mreže".

To pokazuje "zajedničku posvećenost zaštiti privatnosti i ličnih sloboda građana", napisao je Pompeo na Tviteru.

"Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisivanjem sporazuma o kibernetičkoj bezbednosti štitimo i ljudska prava", rekao je Pompeo na Bledu. "Slobodne zemlje moraju se zajedno suprotstavljati autoritarnim pretnjama".

Američka novinska agencija AP izveštava s Bleda da je glavna tema posete Pompea Sloveniji da se kineske kompanije, poput "Huaveja", eliminišu iz izgradnje brze bežične mreže.

Pompeo, podseća AP, vodi američku kampanju širom Evrope i drugde protiv "Huaveja" i drugih kineskih kompanija koje administracija američkog predsednika Donalda Trampa opžuje da osetljive podatke i lične informacije predaju kineskoj službi bezbednosti.

"Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da kontroliše informacije", rekao je Pompeo na Bledu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP