Evropska unija pozvala je Tursku da odmah prekine istraživanja u istočnom Sredozemlju i da se uključi dijalog. Turska se i dalje ne obazire na pozive iz Brisela, insistirajući na svom pravu na istraživanje energetskih resursa i najavljujući da će proširiti potragu na oblast kod jugozapadne obale Kipra.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel saopštio je 17. avgusta da aktivnosti Turske u istočnom Sredozemlju "nažalost povećavaju tenzije i nesigurnost".

"Pozivan turske vlasti da odmah prekinu te aktivnosti i da se potpuno i u dobroj veri uključe u širi dijalog sa EU", rekao Borel.

Turska mornarica je prethodno veče najavila da će turski istraživački brod "Javuz", koji se nalazi kod Kipra već nekoliko meseci, sprovoditi pretrage jugozapadno od tog ostrva od 18. avgusta do 15. septembra.

"Ta objava podriva napore na obnavljanju dijaloga i pregovora i smirivanju situacije, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima, kao što su ponovili ministri spoljnih poslova EU u petak", navodi se u saopštenju Borela.

Tenzije u istočnom Sredozemlju pojačane su prošle sedmice kada je Turska poslala istraživački brod "Oruč Reis", uz pratnju vojne flotile, u zonu između grčkog ostrva Krit i Kipra, gde su tokom proteklih godina otkrivene velike zalihe gasa. Grčka, koja tvrdi da se ta oblast preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom, poslala je svoje ratne brodove u to područje kod južne obale Turske.

Brisel je više puta pozivao Tursku da obustavi istraživanja nafte i gasa kod Kipra, tvrdeći da je nelegalno jer narušava ekskluzivnu ekonomsku zonu te zemlje.

Šefovi diplomatija članica EU su na vanrednom samitu 14. avgusta izrazili solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na smirivanje tenzija.

"Tri reči odražavaju rezultat diskusije: solidarnost, deeskalacija i dijalog", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Ministri su istakli i da će ozbiljno pogoršanje odnosa s Turskom imati dalekosežne strateške posledice na celu EU, daleko izvan istočnog Sredozemlja.

Pozivajući na dijalog i pregovore, u skladu s međunarodnim pravom, ministri EU su istakli da se spor ne može rešavati jednostranim akcijama i da će turska pomorska mobilizacija dovesti do većeg antagnoizma i nepoverenja i opasnosti od opasnih incidenata.

Ministri će tome ponovo razgovarati na sastanku 27. i 28. avgusta u Berlinu.

Grčku je podržala i Francuska, slanjem svojih ratnih brodova i aviona, a Turska je optužila Pariz da se u istočnom Sredozmelju "ponaša kao šef" i da pojačava tenzije.

Ankara nastavlja da brani svoje interese

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je sutradan, 15. avgusta, da je Ankara spremna na dijalog, ali da se neće povući pred pretnjama i sankcijama.

"Po tom pitanju naša zemlja ima pravo i branićemo naša prava svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", rekao je Erdogan.

Spor u Sredozemlju bio je i tema sastanka šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua i američkog državnog sekretara Majka Pompea 16. avgusta u Dominikanskoj republici.

Oni su razgovarali o "hitnoj potrebi da se smanje tenzije u istočnom Sredozemlju", saopštio je Stejt departmant.

Čavušoglu je posle sastanka izjavio da će Ankara "nastaviti da brani svoje interese".

Pompeo se 14. avgusta, tokom posete Austriji, sastao i sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, sa kojim je takođe razgovarao o "hitnoj potrebi smanjenja tenzija u istočnom Sredozemlju", kako je šef američke diplomaje napisao na Tviteru.

SAD podržavaju Kipar

U međuvremenu, kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hristodulidis sastao se 16. avgusta sa podsekretarom SAD za političke poslove Dejvidom Hejlom, koji je izjavio da SAD žele bližu saradnju na istraživanju nalazišta nafte i gasa na "strateški značajnom" istočnom Sredozemlju i da podržavaju pravo Kipra da eksploatiše nalazišta ugljovodonika otkrivena u svojim vodama, saopštila je američka ambasada na Kipru.

On je kazao je da istraživanje ugljovodonika ima za cilj da ''obezbediti trajnu energetsku sigurnost i ekonomski prosperitet širom Sredozemlja''.

U saopštenju američke ambasade navedeno je da je Hejl "potvrdio američku podršku pravu Republike Kipar da eksploatiše svoje prirodne resurse, uključujući ugljovodonik koji se nalaze u njenom teritorijalnom moru i ekskluzivnoj ekonomskoj zoni''.

Američki zvaničnik dodao je da bi ti resursi trebalo da budu pravedno podeljeni između zajednica kiparskih Grka i kiparskih Turaka.

Turska polaže pravo na 44% ekonomske zone podeljenog ostrva i tvrdi da ima svako pravo da vrši istraživanja energetskih resursa u okolnim vodama.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: EK