Evropska unija je uz narod Belorusije i podržava njegovo pravo da odluči o svojoj budućnosti. Izlaz iz krize mora da se nađe kroz inkluzivan nacionalni dijalog, bez nasilja i eskalacije krize, navodi se u zaključcima posle video samita EU. Evropski lideri su istakli da kriza nastala posle predsedničkih izbora nije geopolitička, nego nacionalna kriza i da protesti nisu upereni protiv susednih zemalja.

"Protesti u Belorusiji nemaju veze s geopolitikom. Ovde se radi o pravu naroda da slobodno bira svoje rukovodstvo", izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji posle samita 19. avgusta.

EU ne priznaje predsedničke izbore koji nisu bili ni slobodni ni pošteni i poziva beloruske vlasti da nađu način za izlazak iz krize, bez nasilja i uz sveobuhvatan nacionalni dijalog.

U tekstu od osam tačaka objavljenom na sajtu EU, navodi se da narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i da članovi Evropskog saveta izražavaju jasnu solidarnost sa narodom Belorusije i njihovom željom da ostvaruju osnovna demokratska prava.

EU je osudila "nesrazmerno i neprihvatljivo nasilje" državnih vlasti protiv mirnih demonstranata i pozvala da se "odmah i bezuslovno" oslobode svi koji su nezakonito pritvoreni i da se sprovede transparentna istraga.

Navodi se da će EU uskoro uvesti sankcije "protiv znatnog broja pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i lažiranje izbornih rezultata".

Lideri EU su se dogovorili i o paketu pomoći za narod Belorusije od 53 miliona evra. Od toga će milion evra dobiti civilno društvo i nezavisni mediji, dva miliona žrtve represije i nasilja, a 50 miliona je opredeljeno za borbu protiv pandemije korona virusa.

"Samo miran i demokratski proces podržan nezavisnim i slobodnim medijima i jakim civilnim društvom može da pruži održiva rešenja. Sve strane, uključujući treće države treba da podrže takav proces", navodi se u zaključcima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na konferenciji da o budućnosti Belorusije mora da odluči beloruski narod u Belorusiji".

"Demonstracije u Belorusiji nisu uperene ni protiv jedne susedne zemlje ili entiteta. Ovde se radi o narodu Belorusije i njihovom legitimnom pravu da odrede budućnost svoje zemlje", rekla je Lajen.

Predsednica EK je izjavila da je EU spremna da pomogne "mirnu demokratsku tranziciju vlasti" i da podržava predloge OEBS-a koji bi mogao da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Belorusiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je posle samita EU izjavila novinarima da ne treba da bude stranog mešanja u rešavanje krize u Belorusiji. Intervencija Rusije bi, kako je rekla, zakomplikovala situaciju.

Oprezno prema Rusiji

Iako su lideri EU snažno podržali demonstrante, oni su nastojali da dajući podršku demokratskim snagama u Belorusiji ne isprovociraju Moskvu, piše EURACTIV.com.

Veče uoči samita, predsednik Evropskog saveta, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel imali su telefonske razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali su o načinima kako da ohrabre pregovore predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i opozicije, uz mogućnost posredovanja OEBS-a.

Upitan o tim razgovorima, Putin je rekao da "o budućnosti Belorusije mora da odluči narod Belorusije - ne u Briselu, ne u Moskvi".

Gotovo sedam godina posle Evromajdana u Ukrajini, masovnih demonstracija koje su završene smenom predsednika i ruskom vojnom intervencijom, posle čega je Rusija anektirala Krim, a proruski separatisti okupirali Donbas, EU izgleda da je posebno obazriva kada je u pitanju Belorusija.

Evropski komesar za industriju Tjeri Breton rekao je ranije, poredeći Belorusiju sa prozapadnom Ukrajinom i Gruzijom, da Belorusija ima snažne veze Rusijom i da većina stanovništva podržava bliske odnose sa Moskvom.

Analitičari, međutim, upozoravaju da ne treba porediti Ukrajinu, koja se posle svrgavanja proruske vlasti 2014. okrenula prema zapadnim saveznicima, i Belorusiji u kojoj protesti nisu antiruski i ne postoji antirusko raspoloženje u društvu.

Lukašenko: Rešavajte svoje probleme

Lukašenko je odbacio kritike EU i poručio zapadnim liderima da "gledaju svoja posla".

"Imaju dosta svojih problema. Ne bi trebalo problemima Belorusije da skreću pažnju sa problema u Francuskoj, SAD, Nemačkoj i tako dalje", rekao je on na sastanku Saveta nacionalne bezbednosti.

Lukašenko je takođe optužio Zapad da podstiče i finansira nemire te je naredio agencijama da zaustave priliv novca.

U međuvremenu, protesti u Belorusiji traju već 11. dan od izbora na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat sa 80% osvojenih glasova.

Predsednik Belorusije naložio je vladi da spreči nemire i "pojača zaštitu duž cele granice u cilju sprečavanja ulaska pristalica, oružja, municije i novca iz drugih zemalja u Belorusiju i finansiranja nereda".

"U Minsku ne sme biti više nikakvih nereda. Ljudi su umorni i traže mir i tišinu", rekao je Lukašenko posle sastanka Saveta bezbednosti.

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: European Union