Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič podneo je danas ostavku kao četvrti visoki funkcioner, a drugi ministar koji je ove nedelje napustio desničarsku vladu Poljske.

Čaputovič je u julu nagovestio da će napustiti vladu u sklopu njene rekonstrukcije posle nedavnog reizbora šefa države Andžeja Dude, tesno povezanog s premijerom Mateušom Moravjeckim. Vladajuća konzervativna poljska partija Pravo i pravda prošli mesec je najavila kadrovske promene u vladi i moguće smanjenje broja ministarstava.

"Ministar je ranije izjavio da je nakon predsedničkih izbora dobro vreme za promenu šefa poljske diplomatije i izrazio uverenje da će njegov naslednik nastaviti sadašnju liniju i podsticati daljnje jačanje položaja Poljske u međunarodnoj areni", rečeno je poljskoj agenciji PAP u Ministarstvu inostranih poslova.

Čaputovič je na čelu poljske diplomatije bio od januara 2018. godine, kada je na tom položaju nasledio Vitolda Vaščikovskog.

Kao ministar inostranih poslova Čaputovič se protekli meseci fokusirao na regionalnu politiku, saradnju baltičkih država, Višegradsku grupu, u kojoj su pored Poljske još i Češka, Slovačka i Mađarska i Inicijativu tri mora.

Agencija PAP podseća da je Čaputović zajedno sa čelnicima ministarstava inostranih poslova Litvanije, Letonije i Estonije podržao početak pregovora o pridruživanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što su zvaničnici EU potvrdili početkom godine.

Proteklih dana poljska diplomatija bila je angažovana na rešavanju krize u Belorusiji, a Čaputovič je bio jedan od inicijatora sastanka ministara inostranih poslova EU 14. avgusta na kojem je doneta odluka o uvođenju sankcija beloruskim zvaničnicima odgovornim za represiju.

On je juče u Varšavi u razgovoru sa beloruskim građanskim aktivistima Valerijem i Veronikom Cepkalo ocenio da je "sada osnovni zadatak da beloruske vlasti uđu u istinski dijalog sa predstavnicima širokog spektra beloruskog društva kako bi se rešila sadašnja akutna politička kriza".

Prilikom susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, Čaputovič je krajem prošle nedelje naglasio da Poljska kao sused poštuje suverenitet i nezavisnost Belorusije ali da bi logičan korak bio da se izbori u toj zemlji ponove kada je već utvrđeno da su namešteni.

"Donete su odluke u EU o sankcijama protiv lica koja su lažirala u tim izborima i koja su primenjivala represiju. Odlučili smo da izbegnemo sankcije koje bi ostavile posledice na beloruske građane. Pored  negativnog, sankcija, moramo i da pomognemo građanima u Belorusiji", kazao je Čaputovič.

Ostavku je samo dva dana pre šefa diplomatije podneo i poljski ministar zdravlja Lukaš Šumovski, koji se suočio sa teškim kritikama zbog načina kako je vodio svoj resor  tokom pandemije, ali koji je je ostavku obrazložio ličnim razlozima.

Izvor: EURACTIV.rs, agencije

Foto: Beta/AP