SAD su zvanično u Savetu bezbednosti UN pokrenule proceduru za ponovno uvođenje sankcija Iranu, što je naišlo na oštro protivljenje EU, koja želi da očuva nuklearni sporazum sa Teheranom koji smatra važnim delom globalne bezbednosne arhitekture.

Vašington je optužio Iran da je prekršio nuklearni sporazum iz 2015. godine, a američki državni sekretar Majk Pompeo lično je predsedavajućem Saveta bezbednosti i Generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu uručio pismo u kojem se Iranu pripisuje  "ozbiljno nepoštovanje obaveza" iz tog sporazuma.

Pompeo je optužio Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku da su se "svrstale uz ajatolahe", nakon što su te zemlje ustvrdile da Vašington nema legitimaciju da pokrene sporni kazneni mehanizam "snepbek", izraz koji kolokvijalno označava brz povratak u pređašnje stanje.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel saopštio je da SAD nemaju pravo da pokrenu taj mehanizam, pošto su u maju 2018. godine jednostrano istupile iz sporazuma sa Iranom i prestale da učestvujuju u svim aktivnostima koje on predviđa.

Borel, koji je koordinator zajedničke komisije koja nadzire sporazum sa Iranom, naglasio je da SAD više ne mogu biti smatrane zemljom učesnicom tog sporazuma i rezolucije koja definiše proceduru ponovnog uvođenja sankcija.

Visoki predstavnik je saopštio da će kao koordinator komisije nastaviti da čini sve što može da obezbedi očuvanje i punu primenu sporazuma, ocenjujući da taj dogovor sa Iranom ostaje ključni stub u globalnoj arhitekturi za sprečavanje širenja nuklearnog oružja i da doprinosi regionalnoj bezbednosti.

I Francuska, Velika Britanija i Nemačka, koja je ove godine nestalna članica Saveta bezbednosti, izdale su zajedničko saopštenje u kojem su navele da se protive potezu Vašingtona i da SAD na to nemaju pravo pošto od 2018. nisu deo sporazuma sa Iranom.

Te tri zemlje su naglasile da ostaju privržene sporazumu sa Iranom, uprkos teškoćama izazvanim istupanjem SAD, a da bi sva pitanja vezana za eventualno iransko kršenje obaveza trebalo dijalogom da reše zemlje potpisnice. Ponovile su i da su zabrinute zbog činjenice da u oktobru ističe embargo na trgovinu konvencionalnim oužjem sa Iranom, i zbog destabilizirajućih aktivnosti te zemlje.

One su dodale da su "privržene procesima i institucijama koje čine temelje multilateralizma" i da će nastaviti da se "štite autoret i integritet Saveta bezbednosti UN". Pozvale su sve članice saveta da se uzdrže od postupaka koji bi stvorili podele u tom telu i otežali njegov rad.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbedno UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

Sporni "snepbek" mehanizam predviđen rezolucijom kojom je potvrđen sporazum, omogućava automatsko vraćanje međunarodnih sankcija u roku od 30 dana, što ne bi mogle vetom da spreče stalne članice Saveta bezbednosti.

Predsednik SAD Donald Tramp se povukao iz sporazuma sa Iranom 2018. godine. Sada većina ostalih stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući njegove evropske saveznike osporavaju pravo Vašingtona da se predstavlja kao potpisnik sporazuma.

Tramp sporazum smatra katastrofalnim i tvrdi da će jačanjem pritiska na Teheran izdejstvovati bolji. On je već uveo nove američke sankcije Iranu i pooštrio postojeće.

Kao odgovor na to iranske vlasti su počele postepeno da se oglušuju o obaveze koje imaju prema sporazumu, posebno kad je reč o obogaćivanju uranijuma.

SAD su prošle nedelje doživele poraz u Savetu bezbednosti kada je samo jedna članica glasala za njihov predlog da se produži embargo na prodaju konvencionalnog oružja Iranu, koji ističe u oktoru. Evropljani su prilikom glasanja bi uzdržani, zamerajući Trampu da nije iskreno tražio kompromis sa Rusijom ili Kinom, koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta.

"Moji prijatelji u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji rekli su mi privatno da ne žele da se ukine embargo na oružje Iranu. A ipak izabrali su da se svrstaju sa ajatolama", glasajući protiv američke rezolucije da se sankcije produže, rekao je državni sekretar Pompeo.

On je rekao da Vašingtonu ne preostaje ništa drugo nego da zvanično aktivira spornu proceduru za vraćanje svih međunarodnih sankcija protiv Irana.

Mnogi posmatrači ipak veruju da bi ambasador Indonezije, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, posle konsultacija sa drugim članovima saveta mogao da odluči da ne razmatra žalbu SAD i da je stavi ad akta.

Izvor: EURACTIV.rs, agencije

Foto: Beta