Rumunskoj vojsci isporučeni su iz SAD glavni elementi prve jedinice raketnog sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa Patriot, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje, a prema najavama iz Bukurešta očekuje se da će sistem ući u upotrebu do kraja godine.

Istočni sused Srbije naručio je sedam sistema PVO Patriot za koje su poreski obveznici te zemlje izdvojili ukupno 3,9 milijardi američkih dolara, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Time je nastavljen proces jačanja sposobnosti rumunske vojske jer je taj PVO sistem stigao svega nekoliko dana nakon dva borbena aviona F-16, i u momentu kada se najavljuje ulaganje od 130 miliona dolara u vazduhoplovnu bazu u Klužu, u jeku povećanih tenzija u regionu Crnog mora.

Prva jedinica Patriota biće prebačena u Nacionalni centar za obuku PVO snaga rumunske vojske u luci Konstanca na Crnom Moru, gde će biti obavljeno prihvatno testiranje i prijem nove tehnike.

Procenjuje se da će do kraja godine prva jedinica opremljena Patriotom ući u operativnu upotrebu.

Rumunija je prva država u susedstvu Srbije koja je kupila raketni sistem PVO Patriot, a nabavljena je najnovija verzija tog sistema.

Za kupovinu Patriota ta zemlja je izdvojila 3,9 milijardi dolara za šta će dobiti 28 lansera i više od 180 raketa različite namene, rezervne delove, opremu za održavanje, paket za logističku podrške i usluge obuke.

Kako navode iz rumunskog Ministarstva odbrane, reč je o sistemu koji je isproban u aktivnoj upotrebi i u borbi i nakon čijeg prijema će vojska te zemlje biti sposobna da dejstvuje po svim vrstama protivničkih ciljeva u vazdušnom prostoru.

Isporuka svih sedam sistema očekuje se do kraja 2022. godine.

Time je nastavljen proces modernizacije rumunske vojske zapadnim sistemima, jer je prethodno ta zemlja od Portugala nabavila ukupno 14 remontovanih i modernizovanih američkih višenamenskih lovačkih aviona F-16.

Do kraja godine očekuje se isporuka još dve letelice, a iduće godine još jedne.

SAD najavljuju ulaganje 130,5 miliona dolara u renoviranje i proširenje kapaciteta vazduholovne baze Kampija Turzij, u okrugu Kluž u Transilvaniji, nakon čega će ta baza prerasti u najveći vazduhoplovni centar NATO na Balkanskom poluostrvu.

"Jačanje rumunskih kapaciteta za zaštitu granice na moru i u vazduhu Bukurešt i NATO vide kao jedan od prioriteta nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, tim pre nakon što je Crno more postalo poprište čestih presretanja aviona Severnoatlantskog saveza i Rusije, ali i velikih pomorskih vežbi", dodaje Balkanska bezbednosna mreža.

Evropski mediji su, kako je ranije naveo taj portal, već počeli da nazivaju Kampiju Turzij 'rumunskim Ramštajnom' upoređujući ga po budućoj važnosti sa najvećom američkom vazduhoplovnom bazom u Evropi.

Prema pisanju portala, vazduhoplovne baze u Rumuniji koriste avijacije nekoliko zemalja NATO, a razlog za to je i prošireni er polising, odnosno program pojačane zaštite vazdušnog prostora istočnih članica NATO koji je pokrenut 2014. godine. Od tada po principu rotacije nebom Rumunije i Bugarske patroliraju i američki F-15, kanadski CF-18, italijanski Jurofajteri i britanski Tajfuni.

Izvor: Beta

Foto: Vikipedija