Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan izvinio se što je prisustvovao večeri koju je organizovao golf klub irskog parlamenta, na kojoj je bilo više od 80 zvanica, čime su prekršene mere protiv širenja epidemije korona virusa. Skandal je izazvao ostavke nekoliko visokih irskih zvaničnika koji su bili na skupu, a irski premijer je pozvao Hogana da razmotri ostavku.

Gala večera, kojoj su prisustvovali i irski ministar, sudija vrhovnog suda i veliki broj poslanika, organizovana je 19. avgusta, samo 24 sata pošto je vlada uvela nova ograničenja u cilju sprečavanja širenja zaraze. Jedna od mera je i zabrana "formalnih ili neformalnih događaja ili zabava" u hotelskim restoranima.

Irski premijer Mihal Martin pozvao je Hogana da "razmisli o svojoj poziciji", posle saznanja da je bio na toj večeri.

Hogan je 23. avgusta uputio "puno i bezrezervno izvinjenje" zbog prisustvovanja večeri.

"Uviđam da je moje delovanje povredilo narod Irske i duboko mi je žao", saopštio je evropski komesar.

Hogan je rekao da je razgovarao sa Martinom i da poštuje njegovo mišljenje i dodao da je podneo izveštaj predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen o tim pitanjima.

Portparol EK je kasnije saopštio da Fon der Lajen "pažljivo prati situaciju" i da je od Hogna tražila detaljan izveštaj o tom događaju.

"Važno je da se ustanove činjenice kako se pažljivo procenila situacija", navedeno je u saopštenju.

Večera, organizovana povodom 50. godišnjice golf kluba Parlamenta, izazvala je skandal i dovela do ostavki više ljudi uključujući ministra poljoprivrede Dare Kalirija i zamenika predsedavajućeg gornjeg doma parlamenta Džerija Batimera. Premijer je najavio da će sazvati parlament, a policija je otvorila istragu zbog kršenja propisa.

Prema pisanju lista Ajriš egzeminer, na večeri je za stolovima sedelo po 10 osoba, protivno zdravstvenim merama. U Irskoj je bilo zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi, zbog čega su organizatori podelili prostor mobilnom pregradom.

Zbog znatnog porasta broja zaraženih u Irskoj, dan pre večere mere su pooštrene, ograničavajući okupljanje u zatvorenom prostoru na samo šest osoba.

Mere takođe predviđaju da posetioci iz većine zemalja EU, uključujući Belgiju, budu u samoizolaciji 14 dana po dolasku u Irsku.

Hogan je ranije rekao da je dobio uveravanja da će večera biti organizovana uz poštovanje vladinih mera protiv epidemije.

U međuvremenu se pojavila vesti i da je Hogana zaustavila policija dok je išao na večeru jer je koristio telefon dok je vozio.

Državna televizija RTE javila je da je policija zaustavila Hogana u okrugu Kildare, gde je hteo da uzme svoje stvari i dokumenta pre nego što se uputio na večeru u okrugu Galvej.

Stanovnici okruga Kildare, gde je 8. avgusta uveden karantin, ne mogu da putuju van okruga, "osim zbog posla ili drugih bitnih razloga".

Portparol Hogana rekao je za RTE da komesar neće podneti ostavku.

Irski premijer i vicepremijer Leo Varadkar, predsednik partije Fine Gael čiji je Hogan bivši poslanik, saopštili su da je izvinjenje komesara došlo prekasno i pozvali ga da preuzme odgovornost i "u potpunosti objasni svoje ponašanje".

Hogan, bivši irski ministar, imenovan je za evropskog komesara za poljoprivredu 2014, a od 2019. je komesar za trgovinu. Vodio je trgovinske pregovore sa SAD i ima ključnu ulogu u pregovorima o trgovinskim odnosima sa Velikom Britanijom posle njenog izlaska iz EU. Razmatrao je i mogućnost da se kandiduje za generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije, ali je odustao od toga.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Commission