Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je ruske vlasti da sprovedu "nezavisnu i transparentnu istragu" navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Nemački lekari tvrde, nasuprot ruskim kolegama, da su našli supstancu koja ukazuje da je Navaljni otrovan.

"Evropska unija snažno osuđuje ono što izgleda kao pokušaj ubistva Navaljnog", saopštio je 24. avgusta visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Borel je rekao da je neophodno da ruske vlasti bez odlaganja pokrenu nezavisnu i transparentnu istragu o trovanju Navaljnog.

"Ruski narod, kao i međunarodna zajednica, zahtevaju činjenice o trovanju Navaljnog", saopštio je Borel i dodao da se protiv odgovornih moraju preduzeti mere.

Borel je u saopštenju objavljenom na sajtu njegove službe ukazao da preliminarni rezultati iz univerzitetske bolnice Šarite u Berlinu ukazuju da je Navaljni otrovan tokom boravka u Sibiru. Izrazio je zahvalnost nemačkoj bolnici zbog negovanja Navaljnog, a njemu poželeo brz oporavak.

Nemačka vlada je saopštila da smatra "vrlo verovatnim" da je Navaljni žrtva trovanja, zbog čega je u bolnici postavljeno policijsko obezbeđenje.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je 24. avgusta ruske vlasti da otkriju počinioce i izvedu ih pred lice pravde.

"Ruske vlasti su pozvane da hitno reše ovaj slučaj do najmanjih detalja i sa punom transparentnošću", rekla je kancelarka u zajedničkom saopštenju sa šefom diplomatije Hajkom Masom, nakon što su u bolnici u Berlinu u koju je Navaljni prebačen na lečenje otkriveni elementi koji ukazuju na to da je otrovan.

Berlinska bolnica saopštila je da klinički testovi ukazuju da je ruski opozicionar otrovan supstancom iz grupe "inhibitora holinesteraze". Holinestraza je enzim potreban za normalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Inhibitori holinesteraze se koriste za pravljenje lekova i insekticida, ali i nervnih angenasa kao što je sarin.

U saopštenju bolnice je navedeno da je u organizmu Navaljnog pronađeno prisustvo inhibitora holinesteraze, ali da za sada još nije poznata konkretna supstanca kojim je otrovan.

Navaljni se sada nalazi u indukovanoj komi i njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno, ali za sada nema akutne opasnosti za njegov život, saopštili su lekari.

"Prognoza za Navaljnog i dalje je nejasna. Mogućnost dugoročnih posledica, posebno onih koji utiču na nervni sistem, ne može biti isključena", navela je bolnica u poruci na Tviteru.

Nekoliko sati posle saopštenja nemačke bolnice, ruski doktor koji je lečio Navaljnog u bolnici u Omsku, u Sibiru, rekao je da oni nisu našli otrov u svojim testovima.

Navaljni je primljen u tu bolnicu u Omsku kada mu je pozlilo u avionu tokom leta za Moskvu iz Sibira. Njegovi saradnici su uvereni da je Navaljni otrovan.

Šef toksikologije u bolnici u Omsku Aleksandar Sabajev rekao je da je po prijemu u bolnicu Navaljnom urađen veliki broj testova na niz droga, sintentičkih supstanci, psihodeličnih ili medicinskih, uključujući i inhibitore holinesteraze i da su rezultati bili negativni.

Bolnica u Sibiru navela je da je spremna da nemačkim lekarima pošalje sve rezultate laboratorijskih testova i bioloških uzoraka na kojima su rađeni, naveo je lokalni ogranak ministarstva zdravlja.

Glavni anesteziolog bolnice u Omsku Boris Teplih je rekao ruskim agencijama da je Navaljnom dat atropin u prvim minutima po dolasku u bolnicu u Rusiji. To je isti lek kojim se on sada leči u bolnici Šarite.

Navaljni (44) je oštri kritičar Kremlja i borac protiv korupcije. Nekoliko puta je hapšen zbog organizovanja skupova i tužen zbog svojih istraga korupcije. Na predsedničkim izborima 2018. godine mu je zabranjeno da se kandiduje, ali je nastavio da podržava opozicione kandidate na regionalnim izborima.

Kao i mnogi drugi opozicioni političari u Rusiji, Navaljni je često bio žrtva napada. U jednom napadu 2017. godine nekoliko muškaraca su mu bacili antiseptik u lice, oštetivši mu jedno oko.

Prošle godine Navaljni je hitno prebačen u bolnicu iz zatvora gde je izdržavao kaznu zbog optužbi za kršenje propisa o održavanju javnih skupova. I tada je njegov tim sumnjao na trovanje, a lekari su rekli da ima ozbiljnu alergijsku reakciju i sutradan ga vratili u zatvor.

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Beta/AP