Francuska i Italija uputile su ratne brodove u istočno Sredozemlje gde će održati vojne vežbe sa Grčkom i Kiprom, u jeku tenzija između Atine i Ankare. Istovremeno, šef evropske diplomatije Žozep Borel namerava da na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova EU predstavi niz opcija za Tursku, uključujući i sankcije.

Kipar, Grčka, Francuska i Italija će manevre koji traju od 26. do 28. avgusta izvesti južno od Krita i Kipra, na istočnom Mediteranu, u okviru četvorostrane Inicijative za saradnju (SQUAD), saopštilo je grčko ministarstvo odbrane.

"Tenzije i nestabilnost u istočnom Sredozemlju pojačali su sporovi o pitanjima u vezi pomorskog prostora (granica, migracija, protoka itd)", dodaje  se u saopštenju.

Otkriće velikih nalazišta nafte i gasa u istočnom Mediteranu izazvalo je poslednjih godina ozbiljne napetosti izmedju Ankare i Atine koje se spore oko određenih pomorskih zona. Početkom avgusta Turska je u tu oblast poslala svoj istraživački brod, uz pratnju brodova ratne mornarice, što je izazvalo negodovanje Grčke koja je na tom području takođe rasporedila ratne brodove.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je 26. avgusta da njegova zemlja neće praviti "nikakve ustupke" da bi odbranila svoje gasne interese u istočnom Sredozemlju.  "Nećemo praviti apsolutno nikakve ustupke oko onoga što nam pripada. Turska će uzeti ono što joj pravno pripada u Crnom moru, u Egejskom moru i u Sredozemlju", rekao je Erdogan.

"Pozivamo naše kolege da se paze da ne naprave neku grešku koja bi otvorila put njihovoj propasti", dodao je Erdogan na obeležavanju godišnjice jedne bitke iz 11. veka, aludirajući na Grčku koju nije imenovao.

Erdogan je prebacio Atini da hoće da nahuška Evropsku uniju protiv Ankare. "Turska nije zemlja čije strpljenje, odlučnost, sredstva i hrabrost treba stavljati na probu. Oni koji žele da nam se suprotstave i koji su spremni da plate cenu neka to urade. Ako ne, neka nam se sklone s puta", rekao je on.

Erdoganov oštar govor usledio je samo dana nakon što je Atinu i Ankaru posetio nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas, koji je pokušao da tenzije smiri posredovanjem.

Mas, čija zemlja je aktualni predsedavajući EU, u Ankari je rekao da je situacija izmedju Turske i Grčke dostigla "vrlo kritičnu" fazu, ali da je ipak uveren da niko ne želi da taj spor rešava vojnim putem. "Ima volje sa obe strane za dijalog", rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Čavušoglu je rekao da je Ankara spremna za dijalog s Atinom "bez preduslova" u vezi sa sporom te dve saveznice u NATO oko nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju. "Turska je spremna na dijalog o ravnopravnoj podeli bez preduslova, ali to nije moguće ako Grčka nameće preduslove", rekao je Čavušoglu.

Mas je uoči polaska u jednodnevnu posetu Atini i Ankari naglasio da su obe zemlje saveznici u NATO i da rešenja za sporna pitanja oko nalazišta gasa na istočnom Sredozemlju mogu da nađu samo na osnovu međunarodnog prava i iskrenog dijaloga. On je naveo da su umesto novih provokacija, potrebne mere popuštanja i početak direktnih razgovora.

Izvori u Briselu izjavili su da će šef evropske diplomatije Žozep Borel na sastanku ministara inostranih poslova EU, 27. i 28. avgusta, predstaviti niz opcija u politici prema Turskoj, među koje spada i uvođenje sacija.

Prema tim izvorima, reč je o instrumentima i opcijama koje EU može da koristi u rešavanju čitavog za spornih pitanja sa Turskom, od  ilegalne eksploatacije gasa u Mediteranu, pa do pitanja migranata i uplitanja Ankare u krize u Libiji i Siriji.

Šefovi diplomatija razgovaraće o uvođenju sankcija fizičkim i pravnim osobama, pri čemu je Atina specifično tražila da eventalne kaznene mere budu uperene protiv turskih banaka. Neimenovani zvaničnik EU rekao je za EURACTIV da su opcije koje će predstaviti Borel "šire od sankcija".

Taj zvaničnik je podsetio da je EU već uskratila Ankari veliki deo pretpristupnih fondova, dodajući da je jedna članica zahtevala i da se Turskoj potpuno uskrati perspektiva da bi mogla da se pridruži Uniji.

On je dodao da  bilo kakav dijalog sa Turskom pretpostavlja da ona potpuno obustavi aktivnosti na istraživanju gasnih nalazišta u istočnom Sredozemlju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP