Evropska unija suspendovala je svoju vojnu i civilnu misiju u Maliju zbog vojnog udara u kojem je sa vlasti oboren predsednik Ibrahim Bubakar Keita. Zvaničnici EU su saopštili da će misije biti nastavljene čim okolnosti to dopuste, ali su i potvrdili da su pojedini pučisti obučavani u zemljama Unije.

Evropska vojna Misija za obuku u Maliju (EUTM) i civilna misija EU za izgradnju kapaciteta (EUCAP Sahel) sa sedištem u prestonici te zemlje, Bamaku, deo su međunarodnih napora čiji je cilj da se Mali stabilizuje i konsoliduju vlasti te zemlje, koju je godinama potresao građanski rat.

EU je posle sastanka ministara odbrane, 26. avgusta, saopštila da će misije biti suspendovane, a Unija se suočila i sa pitanjem da li je nehotice pomogla u državnom udaru, pošto je Nemačka potvrdila da su pojedini lideri pučista obučavani u Evropi.

"Neke od vodećih figura državnog udara prošle su trening u Nemačkoj i Francuskoj. To je poznato", rekla je posle sastanka ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer, preneli su nemački mediji.

Kramp-Karenbauer je kao preduslov za nastavak rada misija navela ponovno uspostavljanje ustavnog poretka i pozvala pučiste da što pre započnu proces transformacije i otvore put za nove izbore, preneli su nemački mediji.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel saopštio je posle sastanka da će misije biti zamrznute, ali da će obuka vojnika i policajaca u Maliju biti nastavljena čim to okolnosti dopuste. On je naglasio da je EU puno uložila u Mali i da to ne sme biti izgubljeno.Borel je u saopštenju ponovio da EU osuđuje državni udar od 18. avgusta i da je sada prioritet da se podrže napori  Ekonomskog saveta zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) da se pronađe rešenje u skladu sa težnjama naroda Malija.

Šef evropske diplomatije je, međutim, odbacio bilo kakvu odgovornost EU za državni udar, naglačavajući da ona "ne obučava vojnike da budu pučisti".

"Naše misije su obučile 90% pripadnika vojske Malija, ali četvoricu najistaknutijih lidera (puča) nisu trenirale naše misije - oni su obučavani u Rusiji i SAD", dodao je Borel, ne navodeći detalje.

Pobunjeni pripadnici vojske prošle nedelje su su primorali na ostavku predsednika Malija Ibrahima Bubakara Keitu, a zatim najavili stvaranje prelaznog komiteta koji treba da organizuje izbore.

Vođe pobune su zatim saopštile da će osloboditi uhapšenog predsednika, ali i nagovestile da će do formiranja prvih civilnih vlasti proteći barem tri godine u kojima će o sudbini zemlje odlučivati isključivo vojna hunta.

U Maliju su od 2012. godine eskalirali sukobi između centralnih vlasti, islamističkih pobunjenika, i pokreta MNLA naroda Tuarega koji se bori za nezavisnost severa zemlje. Centralne delove zemlje potresaju i sukobi plemenskih milicija.

Francuska je početkom 2013. godine u svoju bivšu koloniju uputila vojnike, a od te godine u Maliju deluje i Misija EU za obuku EUTM. Sledeće godine u Mali je upućena i civilna misija EUCAP.

U Maliju je stacionirano i više od 12.000 plavih šlemova i oko 2.000 policijskih službenika iza Mirovne operacije UN u Maliju (MINUSMA), koja godinama važi za jednu od najopasnijih misija svetske organizacije u svetu.

Vojska Srbije učestvovala je u misiji UN, ali u Maliju prema zvaničnim podacima sada nema njenih pripadnika. U misijama EU u Maliju su po sistemu rotacije učestvovali pripadnici sanitetske službe VS.

Izvor: EURACTIV.rs, agencije

Foto: Beta/AP