Evropska komisija potpisla je prvi ugovor sa britanskom farmaceutskom firmom "Astra Zeneka" o kupovini potencijalne vakcine protiv bolesti COVID-19. Da bi osigurala 300 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 100 miliona doza, EU je uplatila 336 miliona evra.

Ugovorom je predviđena kupovina vakcina za 27 zemalja Evropske unije, kao i mogućnost donacije siromašnijim zemljama ili preusmeravanje drugim zemljama Evrope, saopštiila je Komisija.

Članice EU će, prema ugovoru potpisanom 27. avgusta, moći da kupe 300 miliona doza vakcine te kompanije, uz opciju kupovine još 100 miliona doza, srazmerno broju stanovnika.

Komisija je farmaceutskoj kompaniji uplatila depozit od 336 miliona evra, navodi agencija Rojters, a prenosi EURACTIV.com.

Ukupna cena koju će EK platiti za 300 miliona doza nije objavljena, ali prema ranijem dogovoru koji su u junu sa Astra Zenekom postigli Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, ta firma je pristala da proda 300 miliona doza za 750 miliona evra.

"Ne možemo u ovom trenutku da kažemo tačnu cenu po dozi. Međutim, značajan deo ukupnih troškova obezbeđen je iz fonda za vakcine - Instrumenta za hitnu podršku", rekao je portparol EK.

Astra Zeneka je već dogovorila prodaju 300 miliona doza iste vakcine SAD za 1,2 milijardi dolara i prodaju do 30 miliona doza Velikoj Britaniji za 86,5 miliona dolara.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je izjavila da Komisija radi non stop da građanima EU što pre nabavi bezbednu i efikasnu vakcinu protiv COVID-19, saopšteno je na sajtu EK.

"Stupanje na snagu ugovora sa Astra Zenekom je važan korak u tom pravcu", rekla je Fon der Lajen.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides izjavila je da potpisivanje ugovora deo nastojanja EU da obezbedi "raznovrstan portfolio vakcina" u cilju zaštite zdravlja građana i da očekuje da ubrzo budu postignuti dogovori s drugim proizvođačima vakcina.

EK nastavlja slične pregovore o kupovini vakcina drugih proizvođača, a do sada je imala uspešne razgovore sa kompanijama Sanofi-GSK, Džonson i Džonson, Kjurvak i Moderna, navedeno je u saopštenju.

Komisija je u junu usvojila Evropsku strategiju o vakcinama, čiji je cilj da svi evropski državljani dobiju kvalitetnu, bezbednu, efikasnu i pristupačnu vakcinu u roku od 12 do 18 meseci.

Izvor: Evropska komisija, EURACTIV.com

Foto: EK