Šef NATO Jens Stoltenber saopštio je da su se Grčka i Turska složile da počnu "tehničke pregovore" o deeskalaciji u istočnom Mediteranu, što je zvanična Atina odmah demantovala. Ankara, kojoj prete sankcije EU ako se tenzije ne spuste, pohvalila je Stoltenbergovu iniciijativu i izarazila očekivanje da je Grčka prihvati.

Generalni sekretar NATO izjavio je da su se Grčka i Turska dogovorile da počnu "tehničke pregovore" radi smanjenja rizika od vojnih incidenata u istočnom delu Sredozemnog mora.

U izjavi objavljenoj na sajtu NATO 3. septembra, Stoltenberg je naveo da je razgovarao s liderima Turske i Grčke, dve članice NATO koje se spore oko prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u istočnom Sredozemlju.

"Grčka i Turska su cenjeni saveznici i NATO je važna platforma za konsultacije o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku bezbednost", naveo je Stoltenberg.

Turski brod za seizmičko traganje za naftom i gasom u podmorju, u pratnji ratnih brodova, nalazi se u grčkim vodama.

Od 10. avgusta Ankara drži svoj istražni brod "Oruc Reis" (Barbarosa) u pratnji ratnih brodova kako bi se obavila istraživanja kod grčkog ostrva Kasteloriza, udaljenog svega dva kilometra od turske obale, u području bogatom ugljovodonicima.

Krajem avgusta tenzije su porasle jer su i Turska i Grčka izvele suprotstavljene vojne manevre, prva sa SAD, zatim Rusijom, a druga s Francuskom, Kiprom i Italijom.

Jedan grčki zvaničnik je odmah negirao da je postignut sporazum, rekavši da Turska prvo mora da povuče ratne brodove iz oblasti u istočnom Mediteranu, gde vrše sporna istraživanja nalazišta energenata.

"Informacije o navodnim tehničkim pregovorima u NATO ne odgovaraju stvarnosti", saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova 3. septembra uveče, preneo je AFP.

"Imamo u vidu nameru generalnog sekretara NATO da radi na uspostavljanju mehanizama za deeskalaciju (...) Međutim, deeskalacija će se dogoditi samo trenutnim povlačenjem svih turskih brodova iz epikontinentalnog pojasa Grčke", dodalo je ministarstvo.

Istovremeno je Ankara u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova pohvalila Stoltenberga zbog inicijative.

"Ta inicijativa, koju Turska podržava, odnosi se na pokretanje vojno-tehničkih sastanaka dve države u NATO, kao što je saopštio generalni sekretar", navodi se u saopštenju.

Prema Ankari, sastanci treba da budu fokusirani na rešenje konflikta u vezi sa prethodnim bilateralnim sporazumima vojnih vlasti dve zemlje "a ne na nerešena bilataralna pitanja između Turske i Grčke".

"Očekujemo da Grčka podrži inicijativu generalnog sekretara NATO", navelo je tursko ministarstvo.

Zbog tenzija između dve članice NATO, EU je utvrdila listu sankcije protiv Turske ako Ankara ne smiri tenzije i ne ukloni svoje ratne brodove iz voda Grčke, članice EU. Turska ima rok da to uradi do 24. septembra, odnosno narednog EU samita.

Međutim, piše EURACTIV.com, stvari se nisu mnogo promenile od ultimatuma EU.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čaušoglu upzorio je pre nekoliko dana da će, ako Grčka proširi svoje pomorske granice u Egejskom moru, Turska to tretirati kao uzrok rata.

EU je na to odgovorila Ankari da ima rok za deeskalaciju jer će u suprotnom primeniti prvu fazu sankcija kojima se cilja na turski energetski sektor.

Grčki mediji javljaju i da je nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom kako bi se smanjile tenzije.

Prema saopštenju turskog predsedništva, Erdogan je izrazio ljutnju prema nekim članicama NATO koje podržavaju Grčku. Očigledno je mislio na Francusku, koja je javno podržala Grčku i poslala ratne brodove u region, prenosi EURACTIV.com.

"Podrška nekih zemalja sebičnom i neopravdanom ponašanju Grčke u istočnom Sredozemlju je neprihvatliva", istakao je Erdogan.

U međuvremenu je Turska objavila da će Rusija održati vojne vežbe u istočnom Sredozemlju od 8. do 22. i od 17. do 25. septembra u zoni gde se nalaze turski brodovi za istraživanje nalazišta.

Nejasno je zašto bi Turska, koja je članica NATO, najavljivala vežbe u ime Moskve, iako su te dve zemlje poslednjih godina znatno ojačale vojne, političke i ekonomske veze.

Najnovija vest je da grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas putuje 4. septembra u Njujork na razgovor sa generalnim sekretarom UN o dešavanjima u istočnom Mediteranu.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Dendijas i generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovaraće  o pitanjima  od međunarodnog i regionalnog interesa, sa naglaskom na trenutna dešavanja u istočnom Mediteranu, kiparsko pitanje i ulogu UN.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP