Bivšeg komesara EU za trgovinu Fila Hogana mogao bi da zameni izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis zadužen za ekonomiju u interesu građana, dok bi na njegovo mesto došao novi komesar iz Irske. Za novog člana izvršnog tela Evropske unije predloženi su potpredsednica Evropskog parlamenta Mejred Mekginis (Maireád McGuinness) i doskorašnji potpredsednik Evropske investicione banke Endrju Mekduel (Andrew McDowell).

Vlada Irske je 4. septembra potvrdila da su Mekginis i Mekduel kandidati za novog komesara za trgovinu, pošto je to mesto ostalo upražnjeno nakon ostavke Fila Hogana zbog kršenja zdravstvenih mera za suzbijanje epidemije korona virusa tokom posete Irskoj.

Poslanica iz redova vladajuće irske partije Fine Gael važi za favorita, ali ima onih koji dovode u pitanje njene mogućnosti da upravlja velikim resorom trgovine EU.

U Briselu kruže glasine bi Hogana mogao da nasledi Dombrovskis, koji je privremeno preuzeo dužnost komesara za trgovinu posle Hoganove ostavke.

Ukoliko Letonac Dombrovskis bude za stalno postavljen na čelo tog portfelja, novi komesar iz Irske mogao bi da preuzme njegov resor ekonomije u interesu građana.

Mejred Mekginis, bivša novinarka, poslanica je Evropskog parlamenta od 2004. Bila je članica brojnih komiteta, uključujići za poljoprivredu, ustavna pitanja i životnu sredinu.

Endrju Mekduel je bio glavni ekonomski savetnik irskog premijera Ende Kenija od 2011. do 2016. Njegov mandat u Evropskoj investicionj banci istekao je u avgustu, pa bi ovo bio savršen trenutak za njega da bude izabran za evropskog komesara.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen tražila je od irske vlade da predloži jednog muškarca i jednu ženu za novog komesara, u skladu sa njenim obećanjem na početku madata o ravnopravnoj zastupljenosti u Komisiji.

Fon der Lajen je najavila da će sa irskim kandidatima razgovarati ove sedmice.

Fokus će biti na portfelju koji će dobiti izabrani kandidat. Ni Mekginis ni Mekduel nemaju posebnog iskustva u trgovini, pa je vrlo moguće da će Irska izgubiti taj resor.

Politički saveznici će sigurno učestvovati u donošenju odluke, s obzirom da će Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripada i Fon der Lajen, želeti da zadrži trgovinski resor.

To umanjuje šanse Belgijanca Didijea Rejndersa, komesara za pravdu iz redova evropske poslaničke grupe Obnovimo Evropu, koji se smatrao mogućim kandidatom za novog komesara za trgovinu.

Komesar za budžet Austrijanac Johanes Han, iz EPP, takođe bi mogao da pređe na čelo resora za trgovinu.

Lider EPP grupe Manfred Veber pozdravio je kandidate koje je predložila irska vlada.

"EPP grupa insistira da je trgovina naš prioritet i čuvaćemo ravnotežu odgovornosti u Komisiji", napisao je Veber na Tviteru i dodao da imaju šansu da dobiju "rodno uravnoteženu komisiju pod vođstvom EPP".

Izbor Ursule fon der Lajen moraće da odobri Savet EU i Evropski parlament.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Commission