Brisel i Peking su 14. septembra potpisali bilateralni sporazum o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porekla u EU od uzurpacije i imitacije. Sporazum je potpisan pred početak onlajn samita EU-Kina na kojem će dve strane pokušati da ostvare napredak ka postizanju sporazuma o investicijama, mada su u njihovim odnosima porasle tenzije zbog Hongkonga i kineskog postupanja prema muslimanskoj manjini Ujguri.

Sporazum, o kojem su pregovori zaključeni u novembru 2019, trebalo bi da donese trgovinske koristi obema stranama, a potrošačima ponudu kvalitetnih proizvoda, saopštila je Evropska komisija.

"Sporazum odražava posvećenost EU i Kine da ispune svoja obećanja sa ranijih samita EU-Kina i da se pridržavaju međunarodnih pravila kao osnove trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski izjavio je da sporazum doprinosi jačanju trgovinskih odnosa EU i Kine i da ima koristi za poljoprivredni sektor i potrošače na obe strane.

"Sporazum pokazuje našu posvećenost bliskoj saradnji sa globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. Evropski proizvodi sa oznakama geografskog porekla su poznati po svom kvalitetu i različitosti, važno je zaštititi ih na nivou EU i na globalnom nivou da bi se osigurala njihova autentičnost i sačuvala reputacija", rekao je Vojćehovski.

Kinesko tržište ima sve veći potencijal za evropske proizvođače hrane i pića. Kina je 2019. bila treća izvozna destinacija za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU, čija je vrednost dostigla 14,5 milijardi evra. Takođe je druga destinacija za izvoz evropskih proizvoda zaštićenih geografskom oznakom. Vrednost tih proizvoda, među kojima su vina, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i alkoholna pića, čine 9% vrednosti izvoza.

Sa druge strane, evropski potrošači će moći da otkriju prave kineske specijalitete zahvaljujući ovom sporazumu.

Na listi EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla koji će biti zaštićeni u Kini su špansko vino Kava, francuski šampanjac i konjak, irski viski, portugalski porto, poljska votka, minhensko pivo, grčka feta i italijanski sirevi gorgonzola i parmiđano ređano. Među kineskim proizvodima sa geografskom oznakom su jelo od pasulja Pixian Dou Ban, pirinač Panjin, Anji beli čaj...

Sporazum posle potpisivanja i odobrenja Evropskog parlamenta treba zvanično da usvoji Evropski savet, a na snagu bi trebalo da stupi početkom 2021. godine.

U roku od četiri godine nakon stupanja na snagu, lista proizvoda biće proširena sa po još 175 oznaka geografskog porekla sa obe strane.

U EU ima više od 3.300 zaštićenih oznaka geografskog porekla, a još oko 1.250 oznaka van EU su zaštićene u EU, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima, poput ovog sa Kinom, navodi se u saopštenju EK.

Vrednost tržišta proizvoda zaštićenih oznakama geografskog porekla EU je 74,8 milijardi evra, a vrednost izvoza tih proizvoda je 16,9 milijardi evra, odnosno 15,4% ukupnog izvoza hrane i pića iz EU.

Saradnja EU i Kine oko oznaka geografskog porekla počela je još 2006. i imala je za rezultat registraciju i zaštitu po 10 geografskih oznaka sa obe strane 2012. godine.

Na samitu 14. septembra fokus će biti pre svega na trgovinskim odnosima, ali se očekuje da lideri EU pokrenu i pitanja Hongkonga, gde je Peking uveo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, i prava ujgurske manjine. Klimatske promene i pandemija korona virusa takođe će biti na agendi.

Na video konferenciji sa predsednikom Kine Si Djinpingom učestvovaće predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Angela Merkel, kancelarka Nemačke koja trenutno predsedava EU.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Shutterstock.com