Češki ministar zdravlja Adam Vojteh je 21. septembra neočekivano podneo ostavku zbog epidemije COVID-19 koja se od septembra otela kontroli u Češkoj. Ta zemlja je protekle dve sedmice bila druga u Evropi, posle Španije, po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika.

"Ostavku sam već predao premijeru. Želim time da omogućim rešavanje epidemije korona virusa koja će nas pratiti još neko vreme", kazao je Vojteh novinarima.

Premijer Babiš je pohvalio ministra što je s "prvim talasom" izašao na kraj "na neverovatno uspešan način" i izrazio razumevanje za to što je, kako je napisao na Tviteru, Vojteh, zgađen politikom i medijima, ipak rešio da ode sa funkcije i ostane samo poslanik Babišove vladajuće stranke ANO.

Opozicija, međutim, upozorava da je ministar zdravlja samo "žrtveno jagnje", a da je glavni krivac za crne statistike COVID-19 sa više od 3.000 novozraženih za jedan dan prošle sedmice, sam Babiš koji je sprečio Vojteha da uvede strože mere i obnovni obavezu da se nose maske.

Sam ministar Vojteh je tokom vikenda, dok se ostavka nije ni pominjala, kazao da mu je krivo što nije odlučnije stao iza pooštravanja mera i što je dopustio da se napravi greška, mada su maske i druge pooštrene mere ionako uvedene samo desetak dana kasnije.

Tokom vikenda Češka je preskočila Francusku i posle Španije je druga zemlja Evrope po broju pozitivnih slučajeva zaraze korona virusom. Stopa zaraze je poslednjih 14 dana u Češkoj 193 na 100.000 stanovnika, u Španiji koja je na čelu liste ta stopa je više od 300, a u Francuskoj, koja je sada treća najteže pogođena u Evropi, stopa je 186.

U srednjeevropskom regionu stanje je daleko bolje: u Austriji 101 novozaraženih na 100.000 stanovnika za poslednjih 14 dana, u Mađarskoj 103, u Nemačkoj 26, Poljskoj 21, a u Slovačkoj 37.

U nedelju je u Češkoj prvi put posle šest dana broj novozaraženih za 24 časa pao ispod 1.000 slučajeva, na 985, ali vikendom se testira mnogo manje.

Od ukupno 49.290 zaraženih od početka epidemije u Češkoj, umrle su 503 osobe, aktivnih slučajeva je 24.032, od čega je 503 pacijenata na lečenju u bolnicama.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP