Italijani su na referndumu o ustavnim promenama glasali za smanjenje broja poslanika u nacionalnom parlamentu za trećinu. Istovremeno su, uz jake mere predostrožnosti zbog korona virusa, održani regionalni izbori.

Na osnovu 95% prebrojanih glasova, 69% Italijana glasalo je na ustavnom referendumu za smanjenje broja poslanika, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predlog koji je prošao u parlamentu, ali ne sa dvotrećinskom većinom da bi mogao da prođe bez referenduma, smanjuje broj poslanika u donjem domu sa 630 na 400 a u Senatu sa 315 na 200.

Prema listu Korijere dela Sera, ubuduće će na 151.000 stanovnika biti jedan poslanik prema na 96.000 sada. Jedan senator biće na 302.000 stanovnika prema na 188.000 sada.

Izlaznost na dvodnevnom referendumu (20-21. septembar) bila je 53%, uključujući one koji su glasali od kuće ili iz bolnice zbog karantina ili bolesti. Vojska volontera obučena u zaštitnu opremu išla je po kućama da osigura da Italijani koji imaju virus mogu da glasaju.

Oni koji su izašli na glasačka mesta, morali su da prate stroge protokole nošenja maski i distanciranja, prenosi AP.

Iako je referendum o smanjenju broja poslanika imao podršku svih stranaka, vladajući Pokret pet zvezda je preuzeo zaslugu za tu pobedu, smatrajući da su glasači odgovorili na njegov proreformski stav protiv establišmenta.

Taj pokret je naveo da se na ovaj način glomazna italijanska birokratija usklađuje sa onom u drugim evropskim zemljama i da će se time uštedeti desetine miliona evra godišnje.

"Smanjenje za 345 parlamentaraca, sa svim njihovim privilegijama, pokazuje kako političari odgovaraju na zahtev građana", rekao je ministar spoljnih poslova Italije i lider Pokreta pet zvezda Luiđi Di Majo.

Zadovoljan je i lider Demokratske partije Nikola Cingareti, prenosi EURACTIV.com.

"Demokraska partija je pokretačka snaga promena i garantuje obnovu i modernizaciju", rekao je Cingareti dodajući da je "odobravanje amandmana prvi korak u sezoni reformi koje će sprovesti sa koalicijom".

Inače, predlog o smanjenju broja poslanika bio je uključen u sporazum partije desnice Lige i anti-establišment Pokreta pet zvezda iz 2018, kada je formirana prva vlada koju je vodio premijer Đuzepe Konte. Predlog je potvđen kada su Pokret pet zvezda i Demokratska partija formirali drugu Konteovu vladu.

Slično je pokušao i bivši premijer Mateo Renci 2016. ali je tada prevladao stav da se broj poslanika ne smanjuje i Renci je posle toga podneo ostavku.

Regionalnu izbori

U Italiji se takođe glasalo za guvernere u sedam italijanskih regiona: Kampanija, Markes, Ligurija, Pulja, Toskana, Dolina Aoste i Veneto. Tu se trka vodila između tradicionalnih italijanskih blokova desnog centra i levog centra.

Ekstremna desnica nije uspela da osvoji Toskanu, uporište levice, koju se nadala da će pretvoriti u trijumfalni simbol svojih nacionalnih ambicija.

Kandidat levice u toj regiji Eugenio Đani je osvojio oko 47% glasova u odnosu na 40% podrške koju je dobila kandidatkinja Suzana Ćekardi, iz ekstremno desničarske Lige Matea Salvinija, pokazuju projekcije italijanskih televizija.

Levica je uspela da sačuva tri regiona - Toskanu, Pulju i Kampaniju, ali ujedinjeni front desnog centra i ekstremne desnice je osvojio Marke na jugu, preneo je AP.

Guverner Veneta Luka Zaija iz Lige je osvojio treći mandat, prema izlaznim anketama, prenela je agencija Ansa.

Trke za gradonačelnike takođe su održane u 1.000 italijanskih gradova.

Regionalni izbori su bili planirani za proleće ali su odloženi zbog pandemije korona virusa.

Italija ima drugi po veličini broj umrlih od korone u Evropi posle Velike Britanije, više od 35.700.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP