Švajcarci su na referendumu odbacili predlog populističke Švajcarske narodne partije (SVP) stranke da se ograniči broj građana Evropske unije kojima bi bilo dozvoljeno da žive i rade u Švajcarskoj. Desničarska SVP, pojedinačno najveća švajcarska partija, pravdala je inicijativu potrebom da se švajcarskim državljanima omogući povlašćeni pristup radnim mestima, socijalnoj zaštiti i benefiijama.

Konačni rezultati pokazali su da se na referendumu 27. sepembra 61,7% izašlih glasača izjasnilo protiv predloga da se ograniči imigracija, uključujući i  široku slobodu kretanja između Švajcarske i EU. Odziv je iznosio gotovo 59%. što je znatno više od prosečne izlaznosti od oko 50% na referendumima u Švajcarskoj.

Protiv predloga SVP izjasnile su se prethodno i vlada, parlament, sindikati, udruženja poslodavaca i druge političke organizacije, upozoravajući da će takav potez ugroziti odnose sa EU kao navećim spoljnotrgovinskim i političkim partnerom Švajcarske, prenele su agencije.

SVP je tražila izmenu ustava kojom bi se obezbedilo da zemlja samostalno vodi svoju imigracionu politiku. Ta stranka, koja se protivi imigraciji i uticaju EU, pokušala je da uveri građane da će "nekontrolisana i masovna imigracija" ugroziti švajcarsko blagostanje.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tesno izglasali ograničenja u pravu građana EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Zakonodavci su, međutim, tada odbili da u potpunosti primene rezultate referenduma plašeći se negativnog uticaja na švajcarsko društvo i privredu, što je navelo SVP da to pitanje ponovo vrati na dnevni red.

U Švajcarskoj živi oko 1,4 miliona građana EU, a 450.000 Švajcaraca živi u zemljama Unije. Dodatnih 320.000 stanovnika EU svakodnevno putuje na posao u Švajcarsku, koja je okružena članicama Unije. Od 1990. broj stanovnika Švajcarske porastao je za gotovo četvrtinu, na 8,6 miliona.

Najviši zvaničnici EU pozdravili su odluku Švajcaraca kao dokaz njihove privrženosti vrednostima koje dele sa EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da to to velik dan za odnose EU i Švajcarske i da se raduje nastavku tesne saradnje sa tom zemljom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da su EU i Švajcarska više od suseda, da ih spajaju duboke veze ukorenjene u  zajedničkoj evropskoj istoiji, a da su Švajcarci na referendumu pokazali koliko cene te veze.

"Ovim glasanjem osnažen je jedan od ključnih stubova naših odnosa - uzajamna sloboda kretanja, pravo da se živi i radi u Švajcarskoj i u EU. Pozdravljam taj ishod. Vidim u tome pozitivan signal za nastavak konsolidacije i produbljivanja naših odnosa", prenela je Evropska komisija reči Fon der Lajen.

Osim o slobodi kretanja sa EU, Švajcarci su se na referendumu, koji je odlika sistema direktne demokratije te zmlje, izjašnjavali i o uvođenju porodiljskog odsustva za očeve, kupovini novih borbenih aviona  i o poreskim olakšicama za porodice.

Oni su glasali i o novim pravilima za lov na vukove, koji od nedavno ponovo naseljavaju švajcarske planine.

Na referendumu se 60,3% birača, suprotno predlogu konzervativaca, izjasnilo za uvođenje dvonedeljnog plaćenog porodiljsko odsustva za očeve, što predstavlja svojevrsni raskih sa dosadašnjim tradicionalnim shvatanjima Švajcaraca o porodici i ulozi muškarca i žene.

Ishod referenduma omogućiće novopečenim očevima u Švajcarskoj da, poput majki, za vreme odsustva dobiju do 80% plate, do maksimalnog iznosa od 196 švajcarskih franaka dnevno.

U Švajcarskoj je i plaćeno odsustvo od 14 nedelja za porodilje prvi put uvedeno 2005. godine, a muškarci su do sada imali pravo na svega jedan dan plaćenog porodiljskog odsustva, što odgovara povlastici na koju bi imali pravo i prilikom selidbe.

Građani su na referendumu tesnom većinom od svega 50,1% podržali nameru vlade da izdvoji 6 milijardi franaka (oko 5,6 milijardi evra) za kupovinu novih borbenih aviona, ali bi o tom pitanju mogao da bude održan novi referendum kada vasti odluče koje avione planiraju da kupe.

Na referendumu je tesna većina birača odbacila novi zakon o lovu, koji je trebalo da omogući lakši odstrel vukova, iako bi oni i dalje ostali zaštićena vrsta. U Švajcarskoj su vukovi bili potpuno istrebljeni, ali je proteklih godina njihov broj porastao na oko 100 jedinki i počeli su da napadaju stada ovaca i koza.

Izvor:  EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP