Broj britanskih biznismena zainteresovanih za "kupovinu" državljanstva zemlje koja nudi bezvizna putovanja u EU znatno je povećan jer su očekivanja da Britanija i EU postignu post-Bregzit trgovinski sporazum sve manja, kažu u kompanijama koje se bave "migracijom investicija".

Kompanija Astons saopštila je da je interesovanje klijenata za sticanja kiparskog ili grčkog državljanstva povećano u tekućem kvartalu za 50 odnosno 30% na godišnjem nivou, s obzirom da je ostalo manje od četiri meseca do trenutka kada vlasnici britanskog pasoša verovatno više neće uživati u slobodi kretanja širom EU.

I kompanija Henli i partneri (Henley & Partners) je izvestila o povećanju broja zahteva za savetovanje oko prijava investicija radi sticanja boravišta ili državljanstva na Malti, u Portugalji, Austriji i na nekoliko karipskih ostrva. Te zemlje nude pravo boravišta, putovanje bez viza u EU i državljanstvo ulagačima u lokalni biznis ili nekretnine.

Državljani neki karipskih država, uključujući Svetu Luciju i Sveti Kristofer i Nevis, uživaju povoljniji pristup EU zahvaljujući bliskim vezama sa članicama Unije kao rezultat istorijskih, diplomatskih i trgovinskih aranžmanana.

"Ovde nije reč o turistima. Reč je o zajednici veoma bogatih Britanaca koji stalno moraju da putuju i provode dosta vremena u EU", kažu u kompaniji Henli i partneri.

Interesovanje za dodatno državljanstvo raste, iako Evropska komisija razmatra kako da zauzda "prodaju" pasoša i viza od strane članica EU bogatim strancima. Komisija strahuje da te šeme mogu da iskoriste organizovane kriminalne grupe.

Boravište na Kipru može da se obezbedi za dva mesesa kupovinom nekretnine vredne 300.000 evra. Za državljanstvo Kipra potrebno je šest meseci i investicija od minimalno dva miliona evra u nekretninu.

"Investicije na Kipru i u karipske zemlje su veoma popularne... uglavnom među veoma bogatim Britancima koji razmišljaju o budućnosti i životu posle Bregzita", rekao je Astonsov portparol Konstantin Kaminski.

Karipski san

Henli i partneri, koji savetuju klinete oko pitanja vezanih za državljanstva i boravišta, saopštili su da je broj klijenata koji traže alternativno državljanstvo i dozvolu boravišta uz investiranje porastao za 40% u prvom kvartalu 2020. (pre "zaključavanja" zbog korone u drugom tromesečju) u odnosu na ista tri meseca 2019.

Od 1. jula je interesovanje ponovo ojačalo i beleži se rast od 15% na godišnjem nivou u periodu do 10. septembra, a s obzirom na približavanje kraja perioda tranzicije za Bregzit.

U toj kompaniji kažu da su klijenti sve više zainteresovani za zahteve za karipska državljanstva, koja će im verovatno dati bolje uslove za putovanja u EU nego britansko, i gde se traži minimalna investicija a proces odobravanja traje kraće.

Državljanstvo Svete Lucije koje omogućava putovanje bez viza u 146 zemalja, može da se dobije za oko četiri meseca i uz ulaganje od minimalno 76.152 funte, pokazuju podaci Astonsa.

Za manje od 40.000 funti investitori mogu da dobiju državljanstvo Svetog Kristofera i Nevisa i putovanja bez viza u 156 zemalja i to za oko 60 dana.

S druge strane, državljanstvo Malte traži investiciju od oko milion funti ali taj proces može da traje do 14 meseci.

Portugalija pak obično obradi zahtev po osnovu investicije za tri meseca ali investitorima daje samo boravište i putovanja bez viza u 26 zemalja.

"Veoma bogatim ljudima obično je vreme važnije od sume i mnogi nastoje da obezbede još jedno državljanstvo što pre, s obzirom na pandemiju", rekao je direktor Astonsa Artur Sarkisian.

U međuvremenu je Brisel pod pritiskom da zauzda šeme članica EU za davanje državljansta ili boravišta u zamenu za investiciju.

Nemački evroposlanik iz grupe Zeleni Sven Gigold smatra da ta vrsta prodaje državljanstva "predstavlja ozbiljnu pretnju bezbednosti EU i borbi protiv korupcije".

"Pasoši EU i vize nisu roba. Novac ne sme da bude kriterijum za državljanstvo i pravo boravka u EU", istakao je Gigold.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Pixabay.com