Vlada Mađarske tražila je ostavku potpredsednice Evropske komisije Vere Jurove zbog "uvredljivih javnih izjava" o demokratiji u Mađarskoj i saopštila da će prekinuti "sve političke kontakte" sa njom. Dok se čeka prvi izveštaj EK o vladavini prava, Budimpešta i Varšava su osnovale institut koji će procenjuvati stanje u toj oblasti u svim članicama EU kako ne bi bile žrtva "dvostrukog standarda" evropskih institucija.

Mađarski premijer Viktor Orban je osudio komentar Jurove o "bolesnoj demokratiji" u Mađarskoj i nemogućnosti Mađara da formiraju nezavisno mišljenje, prenosi EURACTIV.com.

Potpredsednica EK zadužena za vrednosti i transparentnost izjavila je u intervjuu za Špigel da Orban voli da kaže da gradi iliberalnu demokratiju, ali da bi ona rekla da "gradi bolesnu demokratiju".

"U mađarskim medijima teško da postoji bilo kakva kritika na račun vlade, tako da velika većina Mađara možda više neće moći da formira slobodno mišljenje", rekla je Jurova u intervjuu objavljenom 25. septembra.

Orban je u pismu predsednici Komisije Ursuli fond der Lajen kazao da izjave Jurove "nisu samo direktan politički napad na demokratski izabranu vladu", nego i da su "ponižavajuće" i za zemlju i njen narod.

"Izjave su u suprotnosti sa ulogom Komisije kao neutralne i objektivne institucije... Njima se flagrantno krši princip iskrene saradnje i sprečava svaki značajan dijalog Mađarske i potpredsednice (Jurove)", naveo je Orban.

Mađarska vlada je često bila u sukobu sa Briselom zbog stanja u vladavini prava, pravosuđu i medijima, ali do sada nije prekidala veze ni sa jednim članom EK.

Budimpešta je već jednom tražila ostavku potpredsednika EK Fransa Timermansa pošto je on 2017. sugerisao da su neki Orbanovi komentari o američom milijarderu Džordžu Sorosu bili antisemitski.

Mađarska i Poljska osnovale Institut protiv ideološke represije Brisela

Mađarske i poljske vlasti saopštile su da su formirale Institut za borbu "protiv liberalno ideološke represije" Brisela posle pretnje da će blokirati plan oporavka Evropske unije koji predviđa da davanje subvencija bude povezano sa vladavinom prava u zemljama članicama.

"Zajednički institut će prikupljati pravno znanje neophodno za dovođenje u pitanje liberalno ideološke represije" Brisela, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto posle sastanka sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom u Budimpešti 28. septembra.

Uloga instituta biće da ispita da li su Budimpešta i Varšava žrtve "dvostrukog standarda" evropskih institucija, rekli su ministri, prenosi AFP.

Institut će procenjivati kakvo je stanje u oblasti vladavine prava u zemljama članicama, tako da se Mađarska i Poljska "ne smatraju budalama" kada se optužuju da kršenje vladavine prava, rekao je Sijarto, dodajući da mu je dosta da ih "neki zapadnoevropski političari koriste kao vreću za udaranje".

Sijarto je rekao da očekuje da izveštaj EU o vladavini prava, o kojem će se uskoro raspravaljati u Briselu, bude više politički dokument nego dobro osnovana ocena.

Sijarto je rekao da su Poljska i Mađarska kritikovane u EU zbog "patriotske politike" koja privileguje nacionalne interese.

Rau je rekao da će novi institutu promovisati debatu i transparentnost u EU, navodi Rojters, a prenosi portal swissinfo.ch.

"Pravna debata ne može biti zamenjena političkom debatom", rekaoe Rau.

Evropski parlament traži da podela subvencija u sklopu plana ekonomskog oporavka od pandemije bude uslovljena poštovanjem vladavine prave zemalja članica, posebno aludirajući na Mađarsku i Poljsku. Te dve zemlje su zapretile da neće dati saglasnost za taj plan EU, koji mora da dobije odobrenje svih zemalja Unije.

Budimpešta i Varšava, rekao je Sijarto, odbacuju i reformu azila za migrante koju je predložila EU.

Poljska vladajuća partija Pravo i Pravda, kao i mađarska vlada premijera Viktora Orbana često su bili na meti kritika EU zbog podrivanja demokratskih standarda.

Vlasti obe zemlje, koje dobijaju velika finansijska sredstva iz EU, našle su se pod pritiskom jer su sudove i sudije, medije, nevladine organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava stavile pod direktnu državnu kontrolu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP