Velika Britanija je od početka pandemije COVID-19 kupila 20.900 respiratora za 569 miliona funti (oko 624 miliona evra), ali je samo mali broj njih korišćen u državnim bolnicama. Britanska revizorska kancelarija je procenila da je vlada opravdano dala prioritet brzini nabavke respiratora nad njihovom cenom.

Osim 2.150 respiratora, svi ostali kupljeni aparati nalaze se u magacinu Ministarstva odrane u slučaju da zatrebaju tokom drugog talasa pandemije.

Nacionalna revizorska kancelarija (NAO) sprovela je istragu o troškovima kupovine hiljada respiratora u martu i zaključila da su Ministarstvo zdravlja i Kabinet požurili da kupe respiratore i da su platili mnogo veću cenu od uobičajene, ali da su postupili ispravno imajući u vidu pretnju po život.

"Vlada je hitno delovala da poveća broj dostupnih respiratora u bolnicama. Dala je prioritet brzini nad troškovima i potrošila ukupno 569 miliona funti. Do sada, većina respiratora nije bila potrebna", navodi se u izveštaju objavljenom 30. septembra.

Ministarstvo je nastojalo da većinu potrebnih respiratora nabavi iz Kine, ali se zbog povećanih globalnih zahteva moralo unapred plaćati dobavljačima, bez garancija da će respiratori biti visokog kvaliteta. Tako je u jednom slučaju potrošeno 2,2 miliona funti za 750 prenosivih respiratora koji na kraju nisu iskorišćeni jer su lekari rekli da nisu odgovarajući za pacijente na intenzivnoj nezi.

U izveštaju se dodaje da vlada, uprkos velikom angažovanju na nabavci respiratora, nije ispunila ciljeve da poveća broj aparata sa 7.400, koliko ih je bilo na početku pandemije, na 18.000 do kraja aprila, odnosno na 30.000 do kraja avgusta.

Ipak, nijedan pacijent zaražen korona virusom koji je trebalo da se prebaci na veštačko disanje nije ostao bez respiratora.

"Na kraju se ispostavilo da novi respiratori nisu bili potrebni tokom vrhunca pandemije u aprilu jer su zahtevi bili znatno niži od razumnog najgoreg scenarija", saopštio je NAO.

Na dan kada je u engleskim bolnicama primljeno najviše pacijenata sa COVID-19, 14. aprila, na raspolaganju je bilo 6.818 kreveta sa respiratorima. Međutim, oboleli od korona virusa zauzeli su samo 2.849 kreveta, na 1.031 respiratoru bili su pacijenti sa drugim oboljenjima, a 2.938 kreveta je ostalo prazno.

Ministarstvo zdravlja je potrošilo ukupno 292 miliona funti za 11.100 respiratora i drugih uređaja za terapiju kiseonikom. Pri tome je, zbog povećane globalne konkurencije, za jedan respirator plaćalo 30.100 funti, umesto uobičajenih 20.000 funti.

Kabinet je dao 277 miliona funti, ali je od toga 113 miliona otišlo na "troškove dizajna, komponente i fabričke kapacitete za respiratore koje nije kupio".

Predsednica odbora donjeg doma parlamenta za javne finansije Meg Hilier izjavila je da je vlada brzo reagovala na početku pandemije kada je izgledalo da postoji hitna potreba za povećanjem broja respiratora u bolnicama.

"Imali smo sreće da se najgori scenario nije desio pre nego što su stigli dodatni respiratori. Ipak, bolnice su sada mnogo bolje pripremljene za šta god da se sledeće desi" rekla je Hilier.

Izvor: Gardijan

Foto: Evropska komisija