Česi biraju nove regionalne vlasti i u dopunskim izborima trećinu Senata parlamenta, u senci porasta broja zaraženih korona virusom. Do sada je obolelo 74.255 osoba, a preminulo 678 osoba, saopštilo je češko Ministarstvo zdravlja. Favorit na regionalnim izborima je vladajuća stranka premijera Andreja Babiša ANO.

Češka vlada je letos ublažila ograničenja, ali je zbog novog porasta broja zaraženih proglasila krizno stanje, stepen blaže od vanrednog stanja, koje će stupiti na snagu naredne sedmice, kad prođu izbori koji se održavaju 2. i 3. oktobra. Ponovo se uvode ograničenja okupljanja, uz zabranu pevanja u crkvama i školama.

Iako je njegova partija favorit na izborima, premijer je pod paljbom žestokih kritika i opozicije ali i javnosti zbog toga što se ispostavilo da su obećanja od početka leta da je Češka uspela da se među najboljima izbori sa pandemijom samo prazne priče, kao i uveravanja da će moći da je drži pod kontrolom u lokalnim žarištima zahvaljujući projektu pametnog karantina i trasiranja.

"Ljudi su neprestano preplašeni. Niko ne zna šta će doći. Ne funkcioniše pametni karantin ni stvari koje je obećala vlada da će uraditi", kazao je u jednoj od predizbornih debata lider opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

Opozicija ali i javnost optužuju lično premijera Babiša, zato što se, dok je u proleće našao u sebi državničku snagu da se povuče i odluke o borbi protiv pandemije prepusti stručnjacima, posle relativno mirnog leta na jesen kada se epidemija otrgla kontroli, vratio svom stilu. Ponovo je počeo da se meša u odluke struke, lično intervenišući i menjajući mere već dogovorene u epidemiološkom timu, kao što je vraćanje obaveze da se nose maske od 1. septembra.

"Kriterijum prema kome će se donositi mere biće zaduženje, nezaposlenost, pad BDP ili broj umrlih. U Češkoj svaki dan umre 350 ljudi, a za vreme pandemije ih je umiralo nažalost 650. Mi sa tim izlazimo na kraj i izborićemo se sa tim", kazao je u poslednjoj predizbornoj debati premijer Babiš.

Pandemija kovida-19 i restriktivne mere uvedene zbog nje oborili su BDP Češke u drugom kvartalu ove godine za rekordnih 10,9% u odnosu na isti kvartal prošle godine, a Česi u strahu od budućnosti štede više nego ikada u prošlosti, pokazali su najnoviji podaci Češkog zavoda za statistiku.

Drastičan pad BDP-a nije se, međutim, značajno odrazio na stopu nezaposlenosti koja je u septembru iznosila 3,8%, što je najveća stopa od septembra 2017. godine, dok je u istom mesecu prošle godine bila 2,7%. Najveća stopa nezaposlenosti, preko pet odsto, u septembru je bila u istočnim i severnim regionima Češke, dok Prag pogođen krizom u turizmu zbog pandemije beleži nezaposlenost od 3,3%.

U Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, septembar je bio najgori do sada tokom epidemije: broj zaraženih porastao je u tom mesecu sa 24.616 na 70.771.

Rekordan porast broja inficiranih korona virusom u Češkoj u septembru praćen je rekordnim brojem hospitalizovanih pacijenata, pa je prvi put od izbijanja epidemije zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je 1. oktobra da su u prethodna 24 sata među skoro 20.000 testiranih osoba potvrđena 3.493 pozitivna slučaja, što je  apsolutni rekord od početka pandemije u martu.

Broj potvrđenih među testiranima kreće se oko 15%, dok se za rizik smatra kada udeo pređe pet odsto, većina zaraženih ima blage simptome ili je bez njih, a bolničku negu iziskuje oko 2,8% obolelih.

Glavni epidemiolog Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Pragu, Petar Smejkal ocenio je da epidemija u Češkoj sada nije pod kontrolom.

Mada je češki zdravstvene zaštite "prilično jak", rekao je Smejkal, "usko grlo je osoblje" kojeg nema dovoljno za sadašnje potrebe.

Pošto bolnice imaju 6.000 kreveta za pacijente sa Kovidom-19 i još 1.000 u odeljenjima za intenzivnu negu, Smejkal računa da bi do kraja oktobra mogli lako da se popune svi kreveti, a tada zdravstveni radnici neće moći da brinu o drugim pacijentima. Zarazilo se i 1.700 medicinskih radnika.

Sindikati zdravstva su pozvali bolnice da ponovo zaposle bivše radnike i angažuju studente medicine.

Početkom septembra, u bolnicama u Češkoj bila su samo 172 pacijenta obolela od Kovid-19, a 35 u odeljenjima intenzivne nege.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay