Premijer Portugala Antonio Kosta izjavio je da će njegova zemlja imati problem od prvog dana predsedavanja EU ako se ne postigne trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom. Deveta ruda pregovora o budućim odnosima dve strane završava se 2. oktobra bez većeg pomaka, a odnosi Brisela i Londona su ove sedmice pogoršani pošto je u donjem domu britanskog parlamenta usvojen nacrt spornog zakona kojim se krši sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

"Ako ne bude dogovora, prvi dan portugalskog predsedavanja biće dan problema sa Bregzitom, ali sačekaćemo do 31. decembra", izjavio je Kosta 1. oktobra novinarima u Briselu, posle sastanaka sa evropskim komesarima.

"Nadam se da zemlja kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo neće propustiti da postavi primer kako bi normalni odnosi u globalnim društvima trebalo da izgledaju, a to znači poštovanje vladavine prava, ugovornih pravila i osnovnog principa da se sporazumi realizuju", rekao je Kosta, prenosi portugalska agencija Lusa.

Kosta je doputovao u Brisel na vanredni samit lidera EU na kojem se razmatra uvođenje sankcija Belorusiji i tenzije u istočnom Sredozemmlju. Lideri će takođe biti obavešteni o toku pregovora s Velikom Britanijom.

Evropska komisija je 1. oktobra protiv Velike Britanije pokrenula postupak zbog povrede prava zbog kontroverznog nacrta Zakona o unutrašenjm tržištu koji delimično poništava sporazum o izlasku iz EU.

Brisel je Londonu dao rok do kraja septembra da iz zakona izbaci sporne odredbe, što on nije uradio, zbog čega je EU pokrenula pravnu proceduru zbog kršenja ugovora.

U dopisu Britaniji, koji je prvi korak te procedure, navodi se da britanska vlada ima mesec dana da odgovori.

"Posle razmatranja odgovora ili u odsustvu odgovora, Komisija može ako bude smatrala potrebnim da odluči da izda mišljenje", rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen. Procedura može da ide do evropskog Suda pravde, prenosi AFP.

Britanska vlada je saopštila da će na zvanično obaveštenje Brisela o pokretanju postupka odgovoriti "u dogledno vreme".

"Odgovorićemo na pismo Evropske komisije u dogledno vreme. Mi smo jasno i detaljno objasnili naše razloge uvođenja mera koje se donose na Protokol za Irsku i Severnu Irsku", izjavio je portparol britanske vlade.

Dodao je da London želi da "stvori mrežu pravne sigurnosti da zaštiti integritet domaćeg tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, da osigura da ministri uvek mogu da ispunjavaju svoje obaveze u Severnoj Irskoj i da zaštiti napredak u mirovnom procesu".

Poslanici donjeg doma britanskog parlamenta su 29. septembra podržali predlog zakona, a narednih nedelja biće razmotren i u gornjem domu.

"Taj predlog zakona je po samoj svojoj prirodi kršenje obaveze o dobroj veri predviđenoj u Sporazumu o povlačenju. Pored toga ukoliko se usvoji u sadašnjem stanju, on će biti u potpunoj suprotnosti sa protokolom za Irsku i Severnu Irsku", rekla je fon der Lajen u kratkoj izjavi.

Protokol za Irsku i Severnu Irsku, koji je deo Sporazuma o povlačenju, dogovoren je kako bi se izbegle kontrole na granici između britanske oblasti Severne Irske i članice EU Republike Irske, koja je jedina kopnena granica između Ujedinjeng Kraljevstva i Unije.

Lideri EU strahuju da bi se usvajanjem zakona vratilo na tvrdu granicu sa Republikom Irskom, što bi moglo ponovo da naruši stabilnost na ostrvu uspostavljenu mirovnim sporazumom iz Belfasta 1998, navodi AP.

Velika Britanija zvanično je napustila EU 31. januara ali nastavlja da primenjuje evropske propise do 31. decembra. Tokom tog prelaznog perioda London i Brisel bi trebalo da postignu dogovor o trgovinskim odnosima posle Bregzita. Sukob oko britanskog Zakona o unutrašnjem tržištu je, međutim, pogoršao odnose Brisela i Londona.

Deveta runda pregovora završava se 2. oktobra, ali će razgovori biti nastavljeni sledeće sedmice, do samita lidera EU 15. i 16. oktobra. Britanski premijer je odredio sredinu oktobra, a pregovarač EU Mišel Barnije kraj meseca kao poslednji rok za postizanje sporazuma, koji zatim treba da bude ratifikovan da bi 1. januara 2021. stupio na snagu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovaraće 3. oktobra putem video konferencije sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom kako bi uradili "bilans" trgovinskih pregovora i razmotrili "naredne etape", najavio je na Tviteru njen portparol.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija