Poljska evroposlanica Silvija Spurek saopštila je da će iz redova socijalista (S&D) preći u Zelene u Evropskom parlamentu, gde će biti prva Poljakinja u grupi koja sada broji 69 članova.

Spurek je izabrana u Evropski parlament na evropskim izborima 2019. sa liste stranke Proleće Roberta Bijedronja (Biedroń) sa kojim se rastala posle samo nekoliko meseci da bi postala poslanica S&D.

"Želim jasno da kažem da se moji politički ciljevi i obaveze prema mojim glasačima iz vojvodstva Velikopoljska nisu promenili", navela je Spurek u saopštenju.

Ona je ranije za poljsku agenciju PAP rekla da je, po njenom mišljenju, "protekla godina nove Evropske komisije bila izgubljena godina za ljudska prava, vladavinu prava i klimu".

Kako piše magazin EP (theparliamentmagazine.eu), Silvija Spurek, posvećena veganka i zagovornica prava životinja, pre nego što je postala evroposlanica u maju 2019. bavila se ljudskim pravima 20 godina.

Ona je bila zamenica poljskog povernika za ljudska prava i doprinela je ratifikaciji Istanbulske konvencije koja je predstavljala prekretnicu u borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja.

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro (Zbigniew Ziobro) u julu je predstavio peticiju i pozvao Poljake da daju potpis za povlačenje iz Konvencije, što je naišlo na oštre osude boraca za ljudska prava i poitičara visokog ranga u Evropi.

U intervjuu za PAP Spurek je rekla da je Evropskom parlamentu "i celoj EU potrebna snažna, zelena i napredna opozicija i da samo Zeleni mogu da igraju tu ulogu". Ona se požalila da se velike frakcije "još plaše interesnih grupa, birača ili sopstvenih partija".

Obraćajući se u Evropskom parlamentu, poljska evroposlanica rekla je da je prihvatila nominaciju Zelenih za potpredsednicu Odbora EP za prava žena i rodnu jednakost, preneo je EURACTIV.com.

Zeleni su dočekali Spurek raširenih ruku i kažu da se raduju što će raditi sa "pravnicom, feministkinjom i braniteljkom ljudskih prava".

Govoreći ispred grupe Zeleni, nemačka evroposlanica Teri Rajntke (Terry Reintke) istakla je da je "Poljska zemlja u srcu Evrope sa hrabrim ljudima koji su se borili za demokratiju u proteklim decenijama, što je nešto veoma blisko Zelenima".

"Sada ćemo imati nekog iz Poljske ko predstavlja građane te zemlje u grupi Zeleni", rekla je Rajntke na zajedničkoj konferenciji za štampu 30. septembra u Briselu.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com