Velika Britanija je najavila da će od januara uvesti nova pravila kako bi sprečila ulazak stanovnika Evropske unije koji imaju krivični dosije, što znači da će oni biti tretirani to kao i stanovnici svih ostalih zemalja u svetu.

Nove odredbe će stupiti na snagu 1. januara kada prestaje i neformalno članstvo Britanije u EU i ona više neće imati obavezu da se pridržava pravila Unije koja se odnose na slobodu kretanja.

"Isuviše dugo pravila EU su nas primoravala da na naše ulice puštamo opasne kriminalce, koji zloupotrebljavaju naše vrednosti i ugrožavaju naš način života", izjavio je britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će biti bezbednije zahvaljujući oštrijim i pravednijim graničnim kontrolama, gde će za sve strane krminalce, bez  obzira na nacionalnost, važiti iste krivične odredbe", rekao je Patel.

Promene, koje treba da usvoji parlament, će značiti da će svim građanima EU osuđenim na najmanje godinu dana zatvora automatski biti zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, a zabrana će moći da se izrekne i osobama osuđenim na kraće kazne, u zavisnosti od pojedinačnog slučaja.

Prema novim odredbama, i osobe koje nisu osuđene na zatvorske kazne moći će da budu vraćene sa granice ukoliko je reč o višestrukim povratnicima, ili  ako su u proteklih godinu dana bile osuđivane, bez obzira na visinu kazne, a prethodno nisu ulazile u Veliku Britaniju.

Vlasti u Londonu saopštile su da su nove odredbe, koje se neće odnositi na kategorije građana zaštićene sporazumom o Bregzitu, deo mera koje treba da ojačaju britanske granice. Kontrola imigracije bila je jedan od presudnih faktora zbog kojeg su Britanci 2016. na referendumu glasali za izlazak iz EU.

Policijski i bezbednosni zvaničnici upozorili su, međutim, da će Velika Britanija, bez obzira na nove zakone, biti manje bezbedna ako do 31. decembra, kada završava prelazni period posle Bregzita,  sa EU ne postigne sporazum o budućim odnosima.

Istog dana kada su objavljene nove vladine mere, apelacioni sud u Londonu je presudio da britanske vlasti krše zakon kada migrante po hitnom postupku proteruju iz zemlje u roku od svega 72 sata.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP