Velika Britanija i Japan potpisali su trgovinski sporazum u Tokiju, prvi veliki ugovor za London nakon Bregzita. Novi sporazum će stupiti na snagu 1. januara, na kraju prelaznog post Bregzit perioda sa Evropskom unijom, koji je počeo 31. januara 2020.

Sporazum je bio najavljen 11. septembra u Londonu i u velikoj meri preslikava postojeći sporazum Evropska unija-Japan, koji se od 2021. godine više neće primenjivati u Velikoj Britaniji.

Trgovina između Velike Britanije i Japana prošle je godine bila vredna oko 30 milijardi funti, odnosno manje od 2% ukupne britanske trgovinske razmene, preneo je Frans pres.

To je, međutim, vrlo malo u poređenju sa obimom trgovine između Londona i EU koji je iznosio skoro 700 milijardi funti u 2019. godini.

Sporazum potpisan 23. oktobra obuhvata više sektora, od tekstila do novih tehnologija, sira i delova za automobile. Za razliku od sporazuma između EU i Japana, sporazum koji je sklopio London sadrži i deo o digitalnoj trgovini.

Prema dogovoru dve zemlje,  carina će bi oslobođen gotovo sav britanski izvoz u Japan, dok će britanske carine na japanske automobile biti postepeno ukinute do 2026. godine. Japan u Britaniju uglavnom izvozi automobile, auto-delove i mašine, a u uvozu najveću stavku čine farmaceutski i medicinski proizvodi i vozila.

Tokio je do sada u više vrata izražavao zabrinutost zbog mogućih posledica Bregzita na japanske privredne aktivnosti u Britaniji, koje uključuju i pogone kompanije Hitači, i Nisanovu fabriku automobila sa više hiljada zaposlenih u engleskom Sanderlendu.

Na ceremoniji potpisivanja bili su britanska ministarka za međunarodnu trgovinu Liz Tras i japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi.

Britanska vlada saopštila je da je reč o istorijskom trenutku, da je Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA) prvi sporazum koji je Velika Britanija sklopila kao nezavisna trgovinska nacija i indikator njenog globalnog potencijala.

Navodeći da sporazum obezbeđuje posebne pogodnosti za britansku privredu i građane, vlasti u Londonu su istakle da je to "važan korak u pravcu pridruživanja slobodnoj trgovinskoj zoni Sveobuhvatnog i naprednog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu, što bi rezultiralo tešnjim vezama sa 11 pacifičkih država".

U saopštenju se iznosi procena da će novi sporazuma trgovinu između Britanije i Japana ojačati za vše od 15 milijardi funti, sa dugoročnim ekonomskim pogodnostima koje su ključne za to da Britanija, kako se navodi, izađe iz pandemije snažnija, a njena privreda bude prilagođenija za budućnost.

"Sporazum sadrži i snažno obećanje Japana da će podržati ulazak Velike Britanije u Transpacifičko partnerstvo, jednu od najvećih zona slobodne trgovine u svetu, koja je u 2019. godini pokrivala više od 13% globalne ekonomije i više od 110 milijardi funti trgovinske razmene. To će pomoći u jačanju veza između Britanije i 11 pacifičkih država", navodi se u saopštenju.     

Ambicija je Londona, kako je navdeno, da do 2022. godine obezbedi sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama koje pokrivaju 80% britanske spoljnotrgovinske razmene.

Pre stupanja na snagu, sporazum treba da bude ratifikovan u japanskom parlamentu.

Izvor: EURACTIV.rs/Beta

Foto: Beta/AP