Evropski vođi su snažno osudili krvavi teroristički napad islamskih ekstremista na nevine ljude u Beču, a mediji u EU ocenjuju da je na delu novi udar "radikalnih islamista na Evropu čiji je cilj sudar civilizacija", kako piše austrijski dnevnik Prese. Evropska komisija je 3. novembra saopštila da jačaju mere za sprečavanje ekstremizma, uključujući onog koji dolazi izvan Evrope, ali je objašnjeno da Brisel nema trenutnu ocenu bezbednosne opasnosti po celu Evropu, jer je to u nadležnosti država članica.

Mnogi mediji i analitičari smatraju da su napadi islamskih terorista u Francuskoj i Austriji samo bolje organizovani udari u Siriji poražene Islamske države, koja je i kroz ilegalnu imigraciju ubacila svoje pristalice u Evropu.

Italijanski dnevnik Republika predočava da "to sad nisu 'usamljeni vukovi', već je izvesno da je reč o dobro povezanoj organizaciji iza ovih napada… nedavni napadi u Evropi svedoče da islamistička bitka nije okončana porazom Islamske države".

"Istrage su pokazale da je reč o prekograničnim mrežama sposobnim da obezbede logističku podršku i novac počiniocima atentata", dodaje rimski dnevnik.

Kako upozorava Prese, "islamski ekstremisti žele sukob civilizacije… otud nastoje da podstaknu mržnju protiv islama, jer samo tako mogu pridobiti umerene muslimane za svoju pogubnu stvar".

Analitičari u EU takođe skreću pažnju na činjenicu da jučerašnji napad bar četvorice dobro povezanih, naoružanih i očigledno obučenih islamskih ekstremista jako podsećaju na smrtonosne udare ovakvih terorista u novembru 2015. u Parizu, a potom i u Briselu jer su i tada grupice ekstremista na više mesta napale nevine ljude po kafićima, restoranima, a najstrašnije je bilo masovno ubijanje posetilaca rok koncerta u dvorani Bataklan, gde je usmrćeno preko 90 ljudi.

Izveštači evropskih medija navode da su i juče u Beču na skoro isti način "teroristi u vojnim odelima, crnim beretkama iz kalašnjikova pucali i pojedinačno i u rafalima na nevine ljude… a kretali su se kao da imaju dobro iskustvo za gradske borbe".

Napad na Beč je označen i kao "udar na srce Evrope", a uvodničar francuskog lista Figaro je istakao da Evropljani nikako neće "zaćutati, povući se pred neprijateljem… bez obzira na mogući bes dela arapsko-muslimanskog sveta ili novog turskog sultana".

Osvrćući se na odsecanje glave francuskom profesoru zato što je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda, Figaro podvlači da "kakav god izgovor da nađu, oni će to isto činiti".

Da se u arapsko-muslimanskom svetu takođe različito gleda na uzroke i ciljeve islamističkog terorizma, za kojeg je glavni imam pariske džamije rekao da je to "lažno iskrivljavanje suštine islama", svedoči i poruka lidera Abu Dabija Mohameda bin Zajed al-Nahjana i šefa diplomatije Anvara Gargaša francuskom predsedniku Makronu u kojoj osuđuju svako nasilje u ime vere.

Gargaš je nemačkom listu Velt rekao da kad je u pitanju nastojanje Makrona da onemogući upliv spoljnih centara islamskog ekstremizma na francuske muslimane, "treba dobro saslušati šta je istinski Makron poručio - a to je da nikako ne želi getoizaciju muslimana na Zapadu, i tu je savršeno u pravu".

Ministar Abu Dabija kaže da "muslimani treba da se mnogo bolje uklope u francusko društvo" i smatra da je spor oko toga naročito posledica toga što turski predsednik Erdogan "jedno versko pitanje koristi u političke svrhe".

Jednodušna podrška Austriji i Evropi je stigla i iz Amerike, Rusije i drugih zemalja sveta, a čvrstu odlučnost Evropljana da odbrane tekovine i vrednosti evropske civilizacije pred varvarskim nasiljem su posebno predočili vođi Austrije, Francuske i Nemačke, čija je kancelarka Angela Merkel je podvukla da je "borba protiv ovih ubica i onih koji ih podstiču na napade je naša zajednička borba".

Iz Berlina je poručeno i da se neće popustiti pred mržjom koja želi rascep u evropskim društvima, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je osudio "kukavički čin", dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je "posle Francuske napadnuta  prijateljska zemlja… naša Evropa".

Makron je podvukao i da evropske države neće popustiti "pred našim neprijateljima".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP