Od svih pušača u Finskoj koji su tokom protekle godine prestali da puše 15% je to uradilo zbog korona virusa, pokazuje istraživanje finske zdravstvene organizacije. Istraživanje takođe pokazuje da se povećao broj ljudi koji žele da ostave cigarete iz zdravstvenih razloga.

Među Fincima koji i dalje puše 11% njih je pokušalo da prestane zbog korona virusa, a 15% sada puši manje nego pre pandemije.

Izgleda da je pandemija za kratak period postigla ono što su vlast pokušavali godinama upozoravajući na štetnost duvana po zdravlje. Uticaj pušenja na kapacitet pluća, zajedno sa slikama pacijenata na respiratorima, izgleda da su imali efekta.

Organizacija za borbu protiv pušenja Soumen ASH na osnovu istraživanja procenuje da je oko 11.500 Finaca prestalo da puši zbog COVID-19, preneo je sajt newsnowfinland.fi.

"ASH Finland i nekoliko stručnjaka pozivali su ljude da prestanu da puše zbog korona virusa. Studija pokazuje da je poruka dobro prošla", izjavio je predsednik organizacije Peka Puska.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo više od 2.000 građana između 17 i 79 godina, pokazalo je da je zdravlje bio glavni razlog prestanka pušenja za 84% ljudi. Prema prethodnom istraživanju 2018. godine 73% ispitanika je prestalo da puši zbog zdravlja.

Cigarete je iz ekonomskih razloga ostavilo 65% ispitanika.

Više od polovine onih kojih su želeli da prestanu sa pušenjem smatrali su to beskorisnom navikom.

Istovremeno, elektronske cigarete nisu dobile na popularnosti. Tokom prošle godine e-cigarete je probalo samo 6% ispitanika, što je 3% manje nego godinu dana ranije.

Izvor: EURACTIV.com, EURACTIV.rs

Foto: Pixabay.com