Rezultati novog Ipsosovog istraživanja pokazali su da je na globalnom nivou 73% ispitanika spremno da primi vakcinu protiv kovida-19 kada bude na raspolaganju, što je za četiri procentna poena manje nego pre tri meseca. Oni koji su protiv vakcine navode da se plaše neželjenih efekata i brinu da vakcine suviše brzo prolaze klinička testiranja.

Većina ispitanika na globalnom nivou misli da prva vakcina za široku upotrebu neće biti na tržištu pre trećeg kvartala 2021. a  polovina kaže da će se vakcinisati u prva tri meseca.

Onlajn istraživanje koje je Ipsos uradio u partnerstvu sa Svetskim ekonomskim forumom obuhvatilo je više od 18.000 odraslih iz 15 zemalja a obavljeno je u prvoj polovini oktobra.

Najspremniji da prime vakcinu protiv kovida-19 su u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i Brazilu, preko 80% ispitanika, a preko 70% ih je u Australiji, Britaniji, Meksiku i Kanadi.

Istovremeno je tek nešto više od polovine odraslih Francuza i oko dve trećine Amerikanaca, Španaca, Italijana, Južnoafrikanaca, Japanaca i Nemaca spremno da se vakciniše protiv kovida-19.

Od avgustovskog istraživanja broj onih koji nameravaju da se vakcinišu pao je u deset od 15 zemalja a najviše u Kini, Australiji, Španiji i Brazlu.

Istraživanje je pokazalo i da u Kini, Indiji, Brazilu i SAD svaki četvrti ispitanik očekuje da će vakcina biti na raspolaganju do kraja 2020. ili najkasnije u aprilu 2021.

Među onima koji ne nameravaju da prime vakcinu protiv kovida-19, 34% brine zbog neželjnih efekata, 33% misli da vakcine prebrzo prolaze klinička testiranja, 10% ne misli da će vakcina biti efikasna, isti procenat je protiv vakcina uopšte a 8% smatra da je rizik da dobiju kovid-19 mali.

Strahovanja od neželjnih efekata najveća su u Japanu i Kini, u Brazilu i Španiji su najzastupljenije bojazni da se žuri sa kliničkim testiranjima dok je onih koji se protive svim vakcinama najviše u Južnoj Africi i Indiji, oko petina ispitanika.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP