Vlada Austrije postigla je nedelju dana nakon islamističkog terorističkog napada u Beču dogovor o paketu zakona koji treba da povećaju javnu bezbednost. Novi zakoni predviđaju da potencijalno radikalizovane, opasne osobe posle otpuštanja iz zatvora mogu da budu stavljene pod elektronski nadzor, pa i u preventivni pritvor.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, iz konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP), rekao je da prema jednom od novih zakona, pojedinci koji budu osuđeni za širenje "političkog islama" mogu da se suoče sa zatvorom koji bi trajao "sve do njihove deradikalizacije".

Kurc je posle sednice vlade 11. novembra rekao da je obaveza nošenja elektronske narukvice "jaka" mera, ali da je takva intervencija vlasti potrebna kako bi se ljudski životi zatitili od pojedinaca koji su "tempirane bombe".

Kancelar je, prema pisanju austrijskih medija, podsetio da u ovom trenutku ima više od 300 takozvanih "stranih džihadista" poreklom iz Austrije, da se polovina njih vratila i da oni sada, poput izvršioca terorističkog napada u Beču, predstavljaju ozbiljnu opasnost za bezbednost u zemlji.

Prema njegovim rečima, vlada zato insistira na mogućnosti izricanja mere pritvora osuđenim teroristima i posle odslužene zatvorske kazne, da bi se stanovništvo od njih zaštitilo, po potrebi i "doživotno".

Za meru "preventivnog pritvora" za potencijalne teroriste su i narodnjaci i njihov koalicioni partner Zeleni ocenili da ne protivreči standardima zaštite ljudskih prava.

Ministarka pravde Alma Zadić rekla je za austrijsku agenciju APA da vlada svakako namerava da tu meru sprovede u skladu sa ljudskim pravima, za šta već postoje primeri u Nemačkoj i Francuskoj.

APA je prenela da će prema novim zakonima, od kojih bi prvi već početkom decembra trebalo da se nađu pred poslanicima, verski motivisani politički ekstremizam obuhvaćen pojmom "politički islam", postati novi element krivičnog dela.

Predviđena su i oštrija pravila za posedovanje i nošenje oružja. Tako će svakom izdavanju oružnog lista ili dozvole za držanje prethoditi obavezna provera datoteka o ekstremizmu koje vodi Savezna uprava za zaštitu ustavnog poretka i suzbijanje terorizma.

Vlada, pored toga, namerava da preispita i eventualno pooštri sankcije za držanje zabranjenog oružja, kao i da uvede doživotnu zabranu posedovanja oružja za osuđene teroriste.

Paket zakona uvodi mogućnost oduzimanja austrijskog državljanstva osobama osuđenim zbog terorizma i mogućnost oduzimanja vozačke dozvole. Vlada se zalaže i da osobama koje su osuđene zbog nekog terorističkog dela budu u što je moguće većoj meri uskraćene sve državne i socijalne beneficije.

Nove odredbe olakšaće vlastima zatvaranje ekstremističkih udruženja ili kulturnih ustanova za koje se utvrdi da šire terorističku propagandu, a u tu svrhu biće uspostavljen i spisak islamskih verskih učitelja, imama, u Austriji.

Biće uvedene izmene koje će koncentrisati nadležnosti sudova i tužilaštava za krivična dela terorizma. Sudovi će dobiti i veću ulogu u nadzoru osuđenih, i imaće veći uvid u aktivnost organa za uslovni otpust i ustanova za deradikalizaciju.

Mišljenje tih organa biće merodavno i prilikom donošenja sudske odluke o uslovnom otpustu, a predviđeno je i produženje vremena probacije kod uslovnih kazni.

Vlada je, kako se preneli mediji, u obrazloženju zakona navela da sve planirane mere treba da budu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Vicekancelar Verner Kegler, iz partije Zelenih, naglasio je da veliki deo novih mera služi suzbijanju svih vrsta ekstremizma, uključujući i neonacizam.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP