Iako Nemce prati glas da su nepoverljivi prema novotarijama, dve trećine stanovnika Nemačke očekuje da će inovacije i tehnološki napredak u narednih 15 godina pozitivno uticati na njihov život, naročito u oblasti mobilnosti i transporta, snabdevanja energijom i u borbi protiv klimatskih promena.

Sa izbijanjem pandemije kovid-19, kod Nemaca je vidijivo porasla i želja da se podstiču inovacije u oblasti zdravstva, nege, i u obrazovanju, pokazuje nova anketa nemačke Fondacije Bertelsman, sprovedena među 12.000 građana u sedam evropskih država.

Aketa "eupinions" pokazuje da 65% Nemaca očekuje da tehnološke inovacije i digitalizacija u narednih 15 pozitivno utiču na njihov život, a svega petina ima negativna očekivanja kada je reč o budućim tehnologijama i digitalizaciji.

U tome se, kako je pokazalo istraživanje, ne razlikuju mnogo od svojih evropskih suseda. Najviše optimizma pokazali su Poljaci, sa 77%, a odmah za njima Španci sa 76% ,zatim slede Italijani sa 73% i građani odnedavno bivše članice EU, Velike Britanije sa 69%.

Nešto manje poverenja od Nemaca u pozitivan uticaj tehnoloških inovacija pokazali su Holanđani (62%) a na kraju tabele su Francuzi (56%), koji sa 26% ujedno prednjače po strahovanju da će inovacije i digitalizacija u budućnosti negativno uticati na njihov život.

Pozitivna očekivanja Nemaca od inovacija odnose se prvenstveno na pet tematskih oblasti. Na pitanje u kojim sferama života u narednih 15 godina očekuju napredak i pozitivan razvoj, polovina ispitanih nemačkih građana navela je mobilnost i transport a okruglo jedna trećina snabdevanje energijom. Napredak u zdravstvu očekuje 31%, u ekologiji i borbi protiv klimatskih promena 28% i u obrazovanju 26%.

Pokazalo se da u tom pogledu nema velikih razlika među stanovnicima sedam anketom obuhvaćenih zemalja, pošto u ukupnom proseku takođe prednjači mobilnost sa 41%, a slede zdravstvo (39%), snabdevanje energijom (28%), zaštita čovekove okoline i klime (27%) i obrazovanje (26%).

Ono što Nemce, prema anketi, donekle izdvaja od njihovih suseda je relativno visok senzibilitet prema problemu zaštite ličnih podataka, pa tako 45% učesnika ankete u Nemačkoj strahuje da će inovacije i digitalizacija u budućnosti imati negativne posledice u toj oblasti.

To je ujedno i najveća briga Nemaca vezana uz inovacije, a sa 41% sledi strah da će tehnološki napredak uticati na gubitak radnih mesta, pa tek onda u znatno manjem postotku bojazan od posledica na odbranu i bezbednost (20%) i na čovekovu okolinu (17%).

Preostalih šest zemalja obuhvaćenih anketoma znatno manje dele strah Nemaca od zloupotrebe ličnih podataka, što pokazuje i ukupan prosek koji iznosi 36%, a spisak negativnih očekivanja sa prosečnih 40% predvodi strah od gubitka radnih mesta.

Ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da je kriza sa korona virusom u velikoj meri pojačala želju građana za ciljanim inovacijama u kokretnim sferama života.

U poređenju sa sličnom anketom sprovedenom u leto 2019. godine, u ovogodišnjoj anketi se znatno više učesnika založilo za snažnije podsticanje inovacija u zdravstva i negovateljstvu.  

U ovom trenutku 49% Nemaca smatra da su inovacije najpotrebnije upravo u toj oblasti, što je 13 procentnih poena više nego u prethodnoj anketi. Sledi ekologija  sa 48%, a na važnosti su u očima građana dobile i inovacije u oblasti obrazovanja (30%).

U isto vreme velika većina Nemaca, ali i ostalih anketiranih građana Evrope, želi jaču saradnju država EU kako bi se ubuduće osnažile inovacije i konkurentnost. Svega 12% Nemaca veruje da u države EU u oblasti tehnoloških inovacija treba manje da sarađuju i da se treba pojačano okrenuti nacionalnim rešenjima.

Želju za tešnjom evropskom saradnjom u velikoj meri objašnjava i stav anketiranih prema oštroj globalnoj konkurenciji. Tako većina građana misli da Evropa ozbiljno zaostaje za SAD i Kinom kada je reč  o važnim tehnologijama budućnosti, kao što su veštačka inteligencija, i alati i metodi za rukovanje velikim skupovima podataka (Big Data) i blokčejn bazama podataka.

Samo 11% anketiranih stanovika starog kontinenta smatra da je Evropa inovativnija od SAD, 37% misli da su na istom nivou, a 52% da su SAD dalje odmakle. MIšljenje Nemaca je u tom pitanju samo malo pozitivnije od proseka.

Slično razmišljanje anketa je pokazala i kada je u pitanju Kina, pošto 15% anketiranih misle da je  Evropa inovativnija, ali 59% veruje da Kina prednjači u pogledu ključnih tehnologija budućnosti. I u toj proceni su anketirani građani Nemačke, sa 17% i 59% najbliži ukupnom proseku.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay