Grčka priprema zakon kojim će predvideti izdašne poreske olakšice radnicima koji se presele iz inostranstva u tu zemlju a cilj je otvaranje više radnih mesta za stručnjake i profesionalce i zaustavljanje odliva mozgova.

Aleks Patelis, savetnik grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa za finansije, rekao je za Rojters da se Grčka nada da će privući "digitalne migrante" nakon što je epidemija korona virusa ubrzala prelazak na rad na daljinu u mnogim zemljama i sektorima.

"Prema planu, radnici iz inostranstva koji se presele u Grčku imaće pravo na oslobađanje 50% poreza na prihod tokom sedam godina", rekao je Patelis dodajući da će se novi zakon naći u parlamentu do kraja godine.

Patelis je rekao da je cilj vlade otvaranje radnih mesta. Paket podsticaja važio bi samo tokom 2021. a glavni kriterijum za poreske olakšice bilo bi "poresko boravište", odnosno plaćanje poreza u Grčkoj.

Neće biti ograničenja oko visine prihoda ili tipa posla, mada se vlada nada da će privući stručnjake i vratiti neke od, kako se procenjuje, 800.000 Grka koji su napustili Grčku tokom godina krize i nastavili da grade karijeru u inostranstvu.

"Potreban je dodatni podsticaj da bi ih vratili", istakao je Patelis.

"Pandemija koronavirusa pokazala je da zahvaljujući tehnologiji ljudi često mogu da biraju gde će da žive i rade. Možemo da imamo digitalne migrante", rekao je on.

Atina računa i na potencijalni "Bregzit bonus" nudeći poreske olakšice ljudima koji žele da napuste Veliku Britaniju nakon izlaska te zemlje iz EU i presele poslovanje u Grčku.

"Želimo parče tog kolača", rekao je Patelis.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP