Poslanik Evropskog parlamenta i bivši belgijski premijer Gi Verhofstat pozvao je EU da ne popusti pred ucenama lidera Mađarske i Poljske Viktora Orbana i Jarosłava Kačinjskog koji ostale članice EU drže kao taoce. U međuvremenu je premijer Slovenije podržao Mađarsku i Poljsku, što ukazuje na "težak" onlajn samit EU 19. novembra koji je inače zvanično posvećen borbi protiv epidemije.

Ne činite grešku, nema tehničkog rešenja za osnovni politički problem - da li zemlje članice treba da se pridržavaju zakona i ugovora koje su potpisale kada su se pridružile EU. Nema kompromisa u vezi sa osnovnim pravima i vrednostima - osim ako ne dopustimo da se ugrozi rad i temelji Evropske unije, napisao je Verhofstat u autorskom tekstu za EUobzerver.

EU ne treba da naseda na blef Viktora Orbana i Jaroslava Kačinjskog već da nastavi bez njih, naveo je Verhofstat.

Pojačana saradnja jedini je put napred za 25 šefova država, ako Mađarska i Poljska nastave da drže kao taoce svoje kolege i otvoreno deluju protiv zajedničkog interesa. To je legalno, logično i hitno, dodao je.

Verhofstat je naveo da ima glasova koji već pozivaju Evropski savet da popusti pred mađarskim i poljskim zahtevima, iznoseći navodno "tehnička rešenja" koja bi im faktički omogućila da stave veto na bilo koji slučaj protiv korupcije ili kršenja vladavine zakona u svojim zemljama.

Ako želimo da EU izgubi svaki kredibilitet i, u kratkom roku, ima jedan ili dva dobro finansirana otvoreno autokratska režima unutar svojih granica, to je put kojim treba ići,  dodao je.

Po mišljenju Verhofstata jedna od mogućnosti da se izađe iz ćorsokaka jeste finansiranje oporavka kroz pojačanu saradnju preostalih 25 država članica, u skladu sa ugovorom o funkcionaisnaju EU (član 326) koji predviđa da devet ili više zemalja napreduje pojačanom saradnjom, u okvirima i u duhu EU kao celine.

Evro je najbolji primer: u principu je valuta svih država članica (osim Danske, koja je pregovarala o izuzeću), ali je u praksi uveden samo u zemljama koje primenjuju uslove. To znači da bismo mogli da finansiramo fond za oporavak doprinosima i novim sopstvenim resursima iz 25 zemalja članica, koja bi bila ograničena na projekte vlada 25 zemalja koje primenjuju kriterijume, uključujući solidan mehanizam vladavine prava, piše Verhofstat.

Poput evra, i Mađarskoj i Poljskoj bilo bi otvoreno da se pridruže kada u potpunosti prihvate i ispune uslove, a fondom bi, takođe poput evra, upravljala Komisija u interesu EU kao celine. I kao što je predviđeno sporazumom Evropskog parlamenta i nemačkog predsedavanja, odgovarajući mehanizam bi omogućio Komisiji da direktno podržava građane, preduzeća i nevladine organizacije u državama članicama koje ne učestvuju, dodao je evropski poslanik u tesktu o mađarskom i poljskom vetu na fond za opravak EU.

Slovenija se pridružila Mađarskoj i Poljskoj

U međuvremenu je slovenački premijer Janez Janša pružio podršku Mađarskoj i Poljskoj u njihovom sukobu sa EU i takođe osudio mehanizam koji vezuje davanje sredstava Unije za poštovanje vladavine prava.

"Samo nezavisno sudsko telo može da kaže šta je vladavina prava, ne politička većina", napisao je Janša u pismu upućenom 17. novembra predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Slovenija se na sastanku predstavnika EU 16. novembra nije pridružila Mađarskoj i Poljskoj kada su one blokirale usvajanje budžeta i plana za oporavak EU zbog mehanizma uslovljavanja poštovanjem vladavine prava.

Međutim, taj Janšin stav ukazuje na teške pregovore 19. novembra na virtuelnom samitu EU na kome će se to najverovatnije raspravljati, mada je on zvanično posvećen borbi protiv korona virusa.

U pismu upućenom šefu Evropskog saveta Janša, blizak saradnik mađarskog premijera, osudio je "dvostruke aršine".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP