Belgijski ugostiteljski sektor verovatno neće proraditi ove godine, upozorili su virusolozi dok se u javnosti raspravlja o tome da li je vreme da se ukinu pooštrene mere u borbi protiv epidemije korona virusa.

Kafei i restorani zatvoreni su pre tačno mesec dana po drugi put zbog korona virusa.

"Znamo da su pabovi i restorani visoko rizično okruženje. To nema ništa sa ljudima u ugostiteljstvu koji daju sve od sebe, jednostavno su to mesta gde se ljudi sastaju", rekao je statističar Nil Hens za VRT.

Kako je rekao, proleće je mnogo izglednije vreme za ponovno otvaranje ugostiteljskih objekata bez opasnosti od trećeg talasa epidemije.

"Talas međutim nikada ne zavisi samo od jednog sektora, biće to kombinacija više sektora", dodao je Hens.

Isti je stav virusologa Marka van Ransta.

"Mislim da će prodavnice ponovo moći da budu otvorene ali ne industrija keteringa. To je moguće samo sa pedesetak inficiranih dnevno", rekao je Van Ranst u intervjuu za holandski list Folksrant.

"Pre svega, presudna je dobra politika testiranja i praćenja ali ne bi trebalo da se prebrzo opuštamo", rekao je on i dodao da se plaši da neće biti opuštanja pre Božića.

Očekuje se da Belgija u narednim danima razmotri mere za suzbijanje epidemije koje su na snazi do 27. novembra.

EURACTIV.com piše da je regionalna vlada Brisela potvrdila da danas neće ukinuti mere zatvaranja već će ih produžiti do 13. decembra.

U međuvremenu su zdravstveni stručnjaci upozorili da se stopa zaražavanja smanjuje sporije nego što se očekivalo.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com