Evropska unija sebi ne sme da dozvoli kompromis o pravilima kojima je dodelu novca zemaljama članicama uslovila poštovanjem vladavine prava, ocenio je američki milijarder i filantrop mađarskog porekla Džordž Soroš.

Način kako EU odgovori na izazov koji su joj zbog tih pravila uputile Mađarska i Poljska, odrediće da li će opstati kao otvoreno društvo, privrženo vrednostima na kojima je osnovano, naglasio je Soroš u autorskom tekstu za portal Prodžekt sindikejt (Project Syndicate).

Soroš, koji je predsednik uprave Soroš fonda i Fondacije otvoreno društvo, podseća da su Mađarska i Poljska uložile veto na višegodišnji budžet i Fond za oporavak zbog odluke da se dodela sredstava iz tih izvora uslovi poštovanjem vladavine prava.

"Iako te dve zemlje imaju najveću korist od budžeta, njihove vlade se žestoko protive uslovu vladavine prava koji je EU usvojila na zahtev Evropskog parlamenta. One znaju da su odgovorne za šokantno kršenje vladavine prava i ne žele da plate cenu", naveo je Soroš.

Prema oceni Soroša, nije u pitanju apstraktna koncepcija vladavine prava kojoj se toliko protive mađarski premijer Viktor Orban i faktični vladar Poljske, šef vladajuće partije Jaroslav Kačinjski, koliko je za njih vladavina prava prepreka ličnoj i političkoj korupciji.

Soroš navodi da je veto "očajnička igra dvojice serijskih prestupnika" i "korak bez presedana" koji je izazvao konfuziju među članicama EU, ali da bliža analiza pokazuje da postoji način da se on zaobiđe.

"Odluka o vladavini prava je usvojena. U slučaju da ne bude saglasnosti o novom budžetu, stari budžet, koji ističe krajem 2020. godine, biče produžavan na godišnjoj osnovi. Mađarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade krše vladavinu prava", pojasnio je Soroš.

Slično je, piše Soroš i sa Fondom za oporavak vrednim 750 milijardi evra, koji bi mogao da se koristi primenom procedure pojačane saradnje, što je predložio član Evropskog parlamenta i bivši belgijski premijer Gi Verhofstat. Mehanizam pojačane saradnje dozvoljava da grupa od najmanje devet država EU stupi u tešnju integraciju ili saradnju u određenim oblastima, a cilj njenog uvođenja bilo je upravo prevazilaženje blokada u Uniji.

"Ako EU krene tim putem, veto Orbana i Kačinjskog bilo bi moguće zaobići", ocenio je Soroš, dodajući da je samo pitanje da li EU, "možda i pod vođstvom nemačke kancelarke Angele Merkel, može da smogne političku volju za to".

Soroš je u tekstu naglasio da je uvereni pristalica EU kao modela otvorenog društva izgrađenog na vladavini prava, a da je, pošto je poreklom mađarski jevrej, posebno zabrinut zbog situacije u Mađarskoj, u kojoj je kao filantrop aktivan već 30 godina.

"Orban je u Mađarskoj izgradio razrađeni kleptokratski sistem kako bi zemlju opljačkao do gole kože. Koliko su se tačno obogatili njegova porodica i priijatelji teško je utvrditi, ali su neki od njih postali neopisivo bogati. Orban sada koristi novi talas kovid-19 kako bi promenio mađarski ustav i (ponovo) izborni zakon i sebe ustavnim sredstvima učvrstio kao doživotnog premijera. To je tragedija za mađarski narod", piše Soroš.

Kao primere nezakonitog bogaćenja, Soroš  navodi da je Orban ogromne budžetske iznose prebacio u privatne fondove koje indirektno kontroliše, a da je "lukavim ustavnim trikom" obezbedio da taj novac može da bude vraćen narodu samo uz dvotrećinsku parlamentarnu večinu. U pitanju je iznos koji se kreće i do 2,8 milijardi dolara, precizirao je Soroš.

Prema navodima Soroša, Orban je odogovoran i za teške malverzacije prilikom kupovine više od 16.000 respiratora iz Kine, što je daleko više od broja kreveta u intezivnoj nezi i osoblja koja zna da njima rukuje.

Respiratori su plaćeni gotovo milijardu dolara, a analize pokazuju da je Mađarska za njih platila više od bilo koje druge članice EU, a u nekim slučajevima i 50 puta više od Nemačke, navodi se u autorskom tekstu.

"Uz to, Orban ima gotovo potpunu kontrolu nad ruralnim delovima zemlje gde živi većina populacije. On kontroliše informacije koje oni dobijaju, a u mnogim selima glasanje nije tajno. Praktično ne postoji način da opozicija pobedi", naveo je Soroš, naglašavajući da "samo EU može da pomogne" i da sebi "ne sme da dozvoli kompromis" o vladavini prava.

Izvor:EURACTIV.rs

Foto:  www.georgesoros.com